ua en ru

Ціни на нафту в середині дня прискорили падіння, Brent подешевшала більш ніж на 2%

Світові ціни на нафту в середині дня прискорили падіння, ф'ючерси Brent подешевшали вже більш ніж на 2%. Причиною зниження нафтових котирувань є зняття з порядку денного військового сценарію врегулювання сирійського конфлікту.

Станом на 15:19 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (листопад) - 109,36 (-2,35) при діапазоні котирувань 108,80-111,49;

- Light, Sweet Crude Oil (жовтень) - 106,70 (-1,51) при діапазоні котирувань 106,40-108,00.

На минулих вихідних Росія і США узгодили план постановки сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль. Сторони домовилися, що арсенал бойових отруйних речовин Сирії повинен бути знищений до середини 2014 р. "Найважливіший фактор сьогодні - це сприйняття зниження геополітичного ризику. В результаті ціни на нафту знаходяться під суттєвим тиском", - цитує Reuters аналітика Commerzbank Карстена Фріцша.

Ще наприкінці серпня нафта Brent досягала шестимісячного максимуму (117,34 дол./барр.) на тлі неминучого, як здавалося тоді, військового удару США по Сирії.

Сьогодні ціни на нафту не знаходять підтримки навіть в ослабленні долара на валютному ринку. Як правило, рух нафтових котирувань і курсу долара пов'язані відношенням зворотної кореляції. Індекс долара (U.S.Dollar Index) знижується на 0,5%, після того як колишній економічний радник Президента США Барака Обами Ларрі Саммерс відкликав свою кандидатуру на пост глави Федеральної резервної системи (ФРС). Саммерса вважали головним претендентом на управління ФРС після Бена Бернанке, чий термін на посаді глави американського Центробанку закінчується в січні 2014 р. При цьому аналітики вважали, що на чолі з Саммерсом Федеральний резерв буде швидше згортати надм'яку антикризову політику, тепер же спекуляції про передчасне посилення монетарної політики втрачають актуальність.

Фаворитом у конкурсі на право зайняти місце Бернанке стає віце-голова ФРС Джанет Йеллен, яка може стати першою жінкою - главою Центробанку США. У Білому домі також розглядаються кандидатури Дональда Кона і Роджера Фергюсона, які в різний час входили до ради керуючих ФРС.