ua en ru

Ціни на нафту Light Sweet і Brent знизилися з початку дня більш ніж на 30 центів

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent знизилися з початку дня більш ніж на 30 центів. Станом на 14:20 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (червень) - 117,87 (-0,33) при діапазоні котирувань 117,55-118,45;
- Light, Sweet Crude Oil (червень) - 104,86 (-0,36) при діапазоні котирувань 104,66-105,42.

Нафта на біржах сьогодні продовжує дешевшати під тиском опублікованих напередодні даних про істотні запаси сирої нафти в США, які досягли до кінця квітня 2012 р. максимального рівня більш ніж за 20 років. Як повідомило напередодні Міністерство енергетики США, комерційні запаси сирої нафти в країні за підсумками звітного тижня, який завершився 27 квітня, після шести тижнів зростання офіційно склали 375,9 млн бар. - найвищий показник з середини вересня 1990 р. (максимум за 21,5 років). У тому числі запаси нафти на терміналі Кушинг в Оклахомі, найбільшому нафтовому сховищі США, виросли за звітний тиждень більш ніж на 1,2 млн бар. і оновили свій історичний максимум, встановившись на рівні 42,964 млн бар.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами багато в чому додатково обумовлена збереженням стабільних позицій американського долара на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня ще підріс проти євро та інших валют. Індекс долара для шести провідних світових валют тримається вище 79,3 пункту, що створює непривабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США.

Фондові торги в Європі сьогодні супроводжуються помітним зростанням провідних індексів, що дещо стримує сповзання нафтових котирувань. Інвестори налаштовані позитивно напередодні засідання Європейського центрального банку (ЄЦБ), на якому буде ухвалене рішення щодо облікової ставки. Як очікують аналітики, ЄЦБ залишить облікову ставку без змін - на рівні 1,0%.

У США сьогодні будуть опубліковані дані з трудової зайнятості, які можливо теж підтримають ціни на нафтові ф'ючерси. Аналітики прогнозують, що кількість первинних звернень за допомогою з безробіття за підсумками звітного тижня, який завершився 28 квітня, скоротилася до 375 тис. проти 388 тис. звернень тижнем раніше.

Нагадаємо, напередодні нафта на біржах у Нью-йорку і Лондоні подешевшала. Офіційна ціна нафти Brent за підсумками торгів 2 травня 2012 р. знизилася на 1,2% і вперше за шість торгових днів встановилася нижче 119 дол./бар. В той же час нафта WTI (Light Sweet) подешевшала напередодні менш істотно. Її офіційна ціна знизилася на 0,9% і вперше з початку поточного тижня встановилася нижче 106 дол./бар.