В Україні загострюється проблема забезпечення споживачів яловичиною, вважають у Українській аграрній конфедерації. Якщо у 2003 р. у структурі виробництва м'яса яловичина займала 51%, то за вісім місяців поточного року - лише 7%. Такі структурні зміни відбулися не тільки за рахунок збільшення виробництва свинини та м'яса птиці, але і за рахунок катастрофічного зниження обсягів виробництва яловичини. За останні сім років її виробництво знизилося на 60%, з 284 тис. тонн у 2003 р. до 112 тис. тонн у 2010 р., говорить заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.
За його словами, останнім часом Україна знижує імпортозалежність по м'ясу. Поступово нарощуються обсяги виробництва та експорту м'яса птиці та свинини. З січня по серпень 2011 р. обсяги експорту птиці збільшилися у 1,5 рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і складали 35,1 тис. тонн та майже зрівнялися з обсягами імпорту, що за вказаний період знизилися на 70% і склали 37,1 тис. тонн. Такий активний експорт, темпи нарощування якого перевищували темпи зростання виробництва, зумовлений зростанням експортної ціни на 20% від минулорічного рівня.
Свинини було експортовано 7,2 тис. тонн, що майже у 94 рази перевищує минулорічний показник. Обсяги імпорту знизилися на 30% і склали 46,9 тис. тонн. Експортна ціна свинини знизилася на 16%, імпортна - збільшилася на 6%.
Експорт яловичини знизився на 18% до 9,1 тис. тонн, обсяги імпорту залишилися на рівні попереднього року і складали 2 тис. тонн. Слід зазначити, що особливістю 2011 р. є збільшення експорту охолодженої яловичини в 11 разів - з 0,2 до 2,2 тис. тонн, та зменшення обсягів експорту мороженої яловичини з 10,9 до 6,9 тис. тонн. Ціни на імпортовану морожену яловичину зросли більш ніж у 2 рази, на експортовану - на 40%.
З урахуванням обсягів виробництва, експорту та імпорту загальна пропозиція м'яса на внутрішньому ринку протягом січня-серпня складала 743 тис. тонн, знизившись на 6% у порівнянні з аналогічним показником минулого року, у тому числі за рахунок зменшення пропозиції яловичини на 26%, м'яса птиці - на 6% та збільшення пропозиції свинини на 2%.
Ці фактори, з урахуванням поступового зменшення поголів'я ВРХ на (1 вересня 2011 р. - 5,2 млн. голів, що на 3,2% менше ніж за відповідний період минулого року), дають підстави очікувати подальшого зростання ціни на яловичину, вважають в УАК. Перевищення темпів зростання експорту м'яса птиці у порівнянні з темпами його виробництва теж говорить про можливість подальшого зростання ціни. А от зміни на ринку свинини формують думку про стабілізацію цінових параметрів, а можливо і зниження цін на свинину.
«Отже, в Україні складається катастрофічна ситуація щодо забезпечення населення яловичиною. Яловичина - необхідний продукт у раціоні харчування людей. Калорійність цього виду м'яса та вміст у ньому білків вищий у порівнянні зі свининою та курятиною. За 2010 рік українці спожили лише 9,8 кг яловичини. А у 2011 р. цей показник, виходячи з тенденцій, погіршиться, так як і погіршуватиметься ситуація з виробництвом молока, якого українці споживають на половину менше від рекомендованої норми. Це має привернути увагу уряду. Саме зараз, коли продовжується активна робота над проектом бюджету на 2012 р., необхідно врахувати максимальну підтримку виробників молока та м'яса ВРХ, що у 2011 р. майже відсутня», - говорить Олександр Ярославський.