ua en ru

Ціни на газ у США виросли до максимуму за два роки

Ціни на природний газ виросли до максимуму за два роки в ході торгів на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) в понеділок на тлі рекордного скорочення запасів. Про це повідомляє "Росія 24".

Ціни на природний газ виросли до максимуму за два роки в ході торгів на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) в понеділок на тлі рекордного скорочення запасів. Про це повідомляє "Росія 24".

Вартість ф'ючерсу на січень в понеділок досягала 4532 дол. за 1 млн БТЕ, зафіксувавши максимальне значення з липня 2011 р. З початку року газ подорожчав на 35%.

Згідно з даними Міністерства енергетики США запаси газу в країні за тиждень, що завершився 13 грудня, скоротилися на 285 млрд кубічних футів (8,07 млрд куб. м). Скорочення стало рекордним за всю історію спостережень з 1994 р.

За оцінкою управління за енергетичною інформацією США (EIA), у видобутку природного газу очікується стабільне зростання. Так, видобуток виросте на 56% з 2012 до 2040 рр., коли об'єми складуть 37,6 трлн кубічних футів. Природний газ випередить вугілля як основне паливо для виробництва електроенергії в США до 2040 р.

Зазначимо, раніше глава голландсько-британської корпорації Royal Dutch Shell Пітер Возер заявив, що експорт сланцевого газу зі США не зможе вплинути на світові ціни на природний газ.

Як наголосив Возер, власті багатьох країн світу перебувають в омані щодо "дешевого" ​​сланцевого газу зі США. Зокрема, він зазначив, що вартість сланцевого газу є низькою тільки на внутрішньому американському ринку.

"Імпорт дешевого сланцевого газу зі США - це міф. Постачання природного газу з Америки не допоможуть знизити ціни на газ у Європі. Ефект навряд чи буде значним. Витрати на зріджування, транспортування і регазифікацію при імпорті сланцевого газу зі США фактично вирівнюють американські та європейські ціни. Ми також не бачимо серйозного впливу американського сланцевого газу й на цінову структуру газового ринку Азії. Сланцевий газ у Китаї, швидше за все, повністю піде на внутрішній ринок і не вплине на ціноутворення та обсяги ринку АТР", - зазначив Возер.