ua en ru

Ціни на Brent в 2012 р. залишаться вище 100 дол./бар., якщо ОПЕК не підвищить видобуток, - учасник ринку

Ціни на Brent залишаться вище 100 дол. за барель в 2012 році, якщо ОПЕК не підвищить видобуток. Про це в інтерв'ю Reuters сказав генеральний директор одного з найбільших у світі трейдерів енергоносіїв Mercuria Energy Trading Марко Дунанд.
"Ми думаємо, що наступного року 100 дол. буде нижньою межею для Brent, якщо ОПЕК не вирішить змінити політику і дати ринку додаткові обсяги", - сказав Марко Дунанд.
Зазначимо, у вівторок ф'ючерси на Brent торгуються в районі 110 дол. за барель.
Міністри ОПЕК обговорять квоти на видобуток на черговій нараді 14 грудня, і аналітики вважають, що країни Перської затоки не підтримають зниження квот, тому що ціни залишаються високими.
Ціни можуть різко зрости у випадку великого геополітичного потрясіння, наприклад війни з Іраком, через що може бути заблокована Ормузська протока, сказав Дунанд.
"Враховуючи ситуацію на Близькому Сході, є ризик підвищення цін. Ринок уже почав враховувати в ціні ситуацію в Ірані, але очевидно, що в разі серйозного конфлікту ринку належить пройти довгий шлях".
"Якщо почнеться великий конфлікт, і Ормузську протоку буде закрито, чого ми не очікуємо, цілком імовірно, що ринок дійде до 130-150 дол. за барель. Але я вважаю, що шанси на це невисокі".
Mercuria входить до п'ятірки найбільших трейдингових компаній світу, які спеціалізуються на енергоносіях: її річний оборот становить 75 млрд дол., або 120 мільйонів тонн нафти, вугілля і газу.
На думку Дунанда, США набагато краще забезпечуються нафтою, ніж багато інших країн світу, тому ціна ф'ючерсів на нафту WTI істотно не зміниться в найближчі кілька місяців.
"Немає ніяких причин для високої премії за негайну доставку WTI, враховуючи рівень нафтовидобутку в Північній Америці і рівень запасів. З Brent ситуація інша. Видобуток в Північному морі деякий час знижується, експорт російського сорту Urals у Європу також переживає спад, тому ринок переходить від надлишку до дефіциту. Щоб залучити обсяги в умовах невисоких запасів повинна бути премія за негайну доставку".
Виходячи з цього, Brent буде як і раніше дорожче американської нафти, але різниця в цінах не буде стійкою, сказав Дунанд.
"Спред точно не залишиться на рівні 15-20 дол. за барель, який ми бачили в цьому році", - сказав він, додавши, що більш ймовірний спред в 5-10 дол.
У четвер WTI торгується на 9 дол. за барель нижче Brent, тоді як у жовтні премія за Brent перевищувала 28 дол. за барель.