ua en ru

Центри для надання адмінпослуг будуть створені у всіх містах України до 1 січня 2014 р., - Вілкул

Центри для надання адміністративних послуг населенню будуть створені у всіх містах і райцентрах України до 1 січня 2014 р. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, передає прес-служба віце-прем'єра.

"Люди повинні отримувати якісні адмінпослуги в комфортних умовах. Для цього уряд створює потужну мережу центрів" Єдиного вікна "по всій країні і реалізує проект щодо спрощення отримання таких послуг через відділення "Укрпошти". До 1 січня 2014 р. у всіх містах обласного значення та райцентрах мають бути створені центри надання адміністративних послуг, які працюватимуть за принципом "Єдиного вікна". Вже створено 120 таких центрів, всього їх має бути 684, - сказав Вілкул.

Серед адмінпослуг будуть: реєстрація юридичної особи та фізичної особи підприємця, виписки з Державного реєстру прав на нерухоме майно або виписки з Державного земельного кадастру.

"У тому числі це стосується можливості отримання громадянином закордонного паспорта саме в центрі адмінпослуг. Такий пілотний проект вже реалізується у Деснянському районі міста Києва", - зазначив Вілкул.

Також віце-прем'єр зазначив, що наступним кроком підвищення якості надання адмінпослуг є впровадження онлайн контролю роботи центрів надання адмінпослуг. Вілкул додав, що вже є приклади регіонів, де реалізовано такий принцип.

"Завдяки цьому 90% послуг видаються достроково. А відсоток порушення термінів надання послуги або відмови зведений практично до нуля", - підкреслив він.

Сьогодні центри адміністративних послуг створені майже в усіх областях України (крім Закарпатської). Через них видається цілому 143 види дозвільних документів і більше 100 інших адміністративних послуг. Найбільша кількість таких центрів відкрито в Дніпропетровській (36), Сумській (25) та Київській (11) областях.

У центрах, що працюють за принципом "Єдиного вікна" при отриманні послуг громадяни та представники бізнесу контактують тільки з адміністраторами, яким здають необхідні документи. Одночасно адміністратори контролюють строки надання послуг бек-офісом, який складається з представників органів державної влади та органів місцевої влади.

Вілкул зазначив, що уряд продовжує роботу над поширенням проекту надання адмінпослуг через "Укрпошту". Зараз подібний спрощений доступ до адмінпослуг мають жителі 10 областей через 851 відділення "Укрпошти".

До кінця II кварталу 2013 р. кількість поштових відділень, які будуть надавати мешканцям спрощений доступ до адміністративних послуг (у всіх 27 дирекціях "Укрпошти" по всій території України), складе 3 тис.137.

Читайте також: Мін'юст пропонує законодавчо врегулювати принцип "єдиного вікна"