ua en ru

Центробанки світу почали підготовку до дефолту США

Центральні банки почали готувати плани для збереження фінансових ринків в робочому стані на той випадок, якщо США, чиї боргові зобов'язання є еталоном для інших країн, оголосять дефолт.

Центральні банки почали готувати плани для збереження фінансових ринків в робочому стані на той випадок, якщо США, чиї боргові зобов'язання є еталоном для інших країн, оголосять дефолт.

Чиновники обговорили можливі заходи, коли вони зустрілись на щорічній нараді Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні в минулі вихідні, повідомляє Bloomberg з посиланням на анонімні джерела. Дискусії тривають зараз, і носять конфіденційний характер, повідомляє телеканал "Росія 24".

"Той факт, що в минулому цього вдалося уникнути, абсолютно не є приводом для того, щоб не скласти завчасний план, - сказав Джон Канліфф, які приєднається до Банку Англії в якості заступника голови в наступному місяці. - Я очікую, що Банк Англії планує це. Я також очікую цього від суб'єктів у приватному секторі та в інших країнах".

Первісна реакція центральних банків у світі, швидше за все, буде повторювати їх дії після краху Lehman Brothers у 2008 р. Але непогашена заборгованість уряду США зараз становить близько 12 трлн дол., що в 23 рази перевищує борги Lehman станом на 15 вересня 2008 року, коли було подано заяву про банкрутство.

"Банк має у своєму розпорядженні ряд інструментів для забезпечення нормальної роботи системи, так що ситуація з ліквідністю залишиться нормальною при будь-якому сценарії", - повідомив голова Банку Канади Стівен Полоз, але відмовився детально розповісти про механізми.

У той час як політики з багатьох країн світу-від Японії до Саудівської Аравії, висловили свою впевненість у здатності США платити за рахунками, дефолт найбільшої економіки світу призведе до ситуації, в якій світ ще не опинявся.

Центральні банки протягом шести років використовують інструменти для стимулювання економіки, щоб впоратися з наслідками фінансової кризи, який почався в серпні 2007 р., коли криза на іпотечному ринку США відбилася по всьому світу, а з банкрутством Lehman Brothers потрясіння тільки посилилися, і були продовжені борговою кризою в Європі.

У грудні 2007 р. ФРС відкрила 14 своп-ліній для забезпечення ліквідністю світову фінансову систему, так як іпотечний криза, разом із сумнівами з приводу якості активів, позначилася на банківських балансах по всьому світу. Лінії були закриті в лютому 2010 р., а через три місяці знову відкриті на тлі скорочення доларового фінансування з-за боргової кризи єврозони.

У грудні минулого року ФРС продовжила лінії з Банком Канади, Банком Англії, Європейським центральним банком і Швейцарським національним банком до лютого 2014 р. Свопи дозволяють центральним банку займати у ФРС в доларах, а потім розміщувати ці кошти на внутрішньому ринку, використовуючи аукціони.

Зараз можливостей для зниження ставок менше, ніж в 2008 р., коли регулятори це робили досить активно, тому чиновники зараз зосереджені на "прокачування грошових коштів у фінансовій системі, сказав економіст Aviva Investors Стюарт Робертсон.

"Є й інші заходи, які можуть бути прийняті, наприклад, збільшити ліквідність, - сказав Робертсон. - Вони могли б виявити, що зараз це простіше, ніж після краху Lehman. В той час дійсно необхідно було турбуватися про мільярди і трильйони токсичних активах".

Примітно, що деякі банки готові діяти, але їх представники зізнаються, що місця для маневру не так багато. Глава JPMorgan Chase & Со. Джеймі Даймон сказав, що в тиждень через банк проходить близько 6-7 млрд дол. різних платежів, такі як виплати по соціальному забезпеченню, продовольчі талон та пільги для ветеранів.

"Ми збираємося фінансувати це, незважаючи на те, що уряд за це не платить, тому що ці люди повинні їсти", - сказав Даймон і додав, що підготуватися до дефолту буде значно складніше у зв'язку з реакцією фінансових ринків, тому таку ситуацію просто не можна допустити. З цієї ж причини представники центральних банків і міністерств фінансів стверджують, що дефолт навряд чи відбудеться.

США вже який день живуть у новому фінансовому році без прийнятого держбюджету. З-за цього з 1 жовтня 2013 р. триває "шатдаун" американського держапарату: 3,4 млн працівників бюджетної сфери понад 800 тис. осіб відправлені в неоплачувану відпустку. Закриті національні парки та музеї, в деяких міністерствах кількість вийшли в "відпустку" співробітників досягає 80-90%. Частково із-за цього другий тиждень не виходять деякі важливі макроекономічні звіти, які зазвичай становить федеральний уряд, а не регіональні влади або недержавні організації.

Уряд США ще в травні ц.р. досягла планки держборгу, встановленої Конгресом на рівні 16,7 трлн дол. В даний час загальний держборг США, за офіційними даними, становить близько 16,75 трлн дол., перевищуючи ліміт через облікових факторів.