ua en ru

Центробанк РФ: Ситуація на російському валютному ринку стабілізувалася

Ситуація на російському валютному ринку стабілізувалася, і ризиків для курсу рубля немає. Таку думку висловив глава Центрального банку РФ Сергій Ігнатьєв, передає Reuters.
"За останні два тижні ситуація більш-менш вирівнялася, я маю на увазі російський фінансовий ринок, зокрема, валютний ринок, - сказав Ігнатьєв. - Ціни на російські експортні товари залишаються досить високими, тому особливих ризиків для валютного курсу рубля я не бачу. Скоріше, навпаки: я припускаю, що ймовірність зміцнення рубля вища, ніж імовірність його ослаблення, при збереженні тих цін на нафту, які зараз склалися".
Барель нафти сорту Brent зараз оцінюється близько 107,4 дол., індикативний російський сорт Urals - 107,3 дол. за барель.
Ігнатьєв також повідомив, що НБУ скоротив обсяги валютних інтервенцій.
"ЦБ продовжує проводити валютні інтервенції, він зараз продає іноземну валюту з метою запобігання різких коливань курсу рубля, правда, обсяги продажу цієї трохи знизилися, і ми припускаємо що ситуація не погіршиться", - сказав він.
Глава ЦБ відзначив дефіцит карбованцевої ліквідності в банківській системі, але нагадав про готовність Центробанку цей дефіцит заповнювати: "Оскільки ми продаємо іноземну валюту, виник певний дефіцит карбованцевої ліквідності в банківській системі, ми зараз активно надаємо цю ліквідність - і у формі одноденного репо, і через інші наші інструменти. Щодня ми надаємо до 200 млрд рублів, як правило, на дуже короткі терміни, на один день".
"Якщо буде необхідність надання більше, будемо надавати більше, готові надавати і один трильйон, буде потрібно ще більше - будемо надавати ще більше, причому будемо використовувати вже існуючі інструменти, - додав Ігнатьєв. - У якийсь крайней ситуації ми можемо перелік наших інструментів розширити і повернутися до тих механізмів, які ми використовували три роки тому".
Нагадаємо, у вересні рубль втрачав до 13,5% до долара США на тлі погіршення ситуації на зовнішніх ринках у вересні, падіння цін на нафту і відтоку капіталу з РФ. У вересні і перших числах жовтня Центробанк витратив на підтримку рубля приблизно 10 млрд дол.
У кризу Центробанк РФ активно використовував беззаставні кредити, однак відмовився від них у міру нормалізації ситуації на фінансових ринках.