ua en ru

Польський міністр запропонував знести висотку часів СРСР у центрі Варшави

Польський міністр запропонував знести висотку часів СРСР у центрі Варшави Фото: міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Блащак (flickr.com/Kancelaria Premiera)

На думку міністра, будівля "є символом радянського панування у Польщі"

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Блащак запропонував знести сталінську висотку у центрі Варшави, яка була побудована в 1952-1955 роках і є найвищою будівлею в Польщі. Про це він заявив в ефірі Польського радіо, передає газета Rzeczpospolita.

На думку міністра, будівля "є символом радянського панування у Польщі". У ній розташований Палац культури і науки.

"Палац культури та науки є символом радянського панування, а символи мають важливе значення, оскільки вони формують світогляд, особливо у молоді", - зазначив Блащак.

При цьому він посилався на слова заступника прем'єр-міністра та міністра культури і національної спадщини Петра Глінського, який у вівторок на радіо FMF FM розповів про ідеї до 100-річчя становлення польської незалежності.

"Після набуття (Польщею) незалежності, 99 років тому, на нинішній площі Пілсудського стояла церква, яка була розібрана, тому що тоді представляла собою символ панування Росії у Варшаві", - зазначив міністр.

Нагадаємо, на початку листопада директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович розповів про боротьбу українців з "совком" у головах. За його словами, анексія Криму Росією і агресія на Донбасі лише посилила цю реакцію українців.