В Україні почав дорожчати цукор - тільки за останній місяць його оптова ціна виросла відразу на 18%, досягнувши максимуму за останні дев'ять місяців. І, за прогнозами галузевої асоціації "Укрцукор", він дорожчатиме і далі. Втім, аналітики вважають, що виробники марно нагнітають обстановку - економічних передумов для різкого зростання цін немає. Про це пише видання "Комерсант-Україна".
В п'ятницю голова Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук повідомив про різке підвищення вартості цукру. "З кінця червня оптова ціна підвищилася з 5-5,2 до 5,9-6,1 тис. грн./т",- говорить керівник аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марія Колесник. Зростання оптових цін на цукор поки не сильно відбилося на роздрібі. За даними моніторингу цін на соціально значущі товари, що проводиться Міністерством економічного розвитку і торгівлі, з 6 по 24 липня середні відпускні ціни в Україні виросли на 2,3%, до 5,88 грн/кг.
Ярчук прогнозує подальше зростання як оптових, так і роздрібних цін. За його оцінками, в новому маркетинговому році в Україні буде зібрано на 20-25% менше цукрового буряка - 14-15 млн т і вироблено на 24-27% менше цукру - 1,7-1,75 млн т. "Крім того, за останній рік подорожчали насіння, мінеральні добрива і енергоносії", - відзначає він. В результаті, за даними Ярчука, середня собівартість виробництва цукру в 2012/13 маркетинговому році (з 1 вересня 2012 року по 31 серпня 2013 року) підвищиться мінімум на 20%. "Цукор повинен коштувати 7-8 грн за кг - це його собівартість", - вважає глава "Укрцукру". Учасники ринку погоджуються з тим, що вартість цукру повинна вирости. "Довгий час ціни на цукор в Україні були найнижчими в світі, що пояснюється обсягом його виробництва в 2011/12 маркетинговому році - 2,3 млн т при споживанні 1,8 млн т", - заявив топ-менеджер одного з найбільших в Україні агрохолдингів, що спеціалізується на виробництві цукру.
Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Микола Прісяжнюк раніше заявив, що міністерство проконтролює подорожчання цукру на 1,5 грн.