ua en ru

Ціна нафти WTI підвищилася з початку дня більш істотно, ніж ціна нафти Brent

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть. При цьому ціна нафти WTI (Light Sweet) зросла з початку дня більш істотно, ніж ціна нафти Brent. Станом на 12:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (липень) - 99,57 (+0,73) при діапазоні котирувань 98,71-99,94;

- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 85,12 (+0,83) при діапазоні котирувань 84,03-85,39.

З початку дня ціна нафти Brent підвищилася на 0,7%, у той час як ціна нафти WTI зросла майже на 1%. Нафта на біржах сьогодні дорожчає через ослаблення позицій американського долара на FOREX. Індекс долара для шести провідних світових валют, знизився з початку дня на 0,4% і зараз тримається нижче позначки 82,5 пункту, що забезпечує умови для покупок нафти.

Ослабленню долара і зростанням нафтових котирувань сьогодні сприяють очікування поліпшення фінансової ситуації в єврозоні. На настроях інвесторів позитивно позначилися підсумки телеконференції міністрів фінансів країн G7, які пообіцяли знайти спільні рішення для врегулювання кризи в Іспанії і Греції.

Інвестори також чекають рішення Європейського центрального банку (ЄЦБ) за обліковою ставкою. Більшість аналітиків вважає, що ЄЦБ збереже ставку на рівні 1% річних і продовжить дію програми надання комерційним банкам дешевих кредитів.

Учасники ринку нафти сьогодні очікують першого за 10 тижнів скорочення в США комерційних запасів сирої нафти.

Сьогодні в 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні за звітний тиждень, що завершився 1 червня. Можливо, що на цей раз комерційні запаси сирої нафти в США, які досягли рекордного рівня майже за 22 роки - 384,7 млн бар., вперше за два місяці трохи знизяться.

Напередодні увечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, який завершився 1 червня, комерційні запаси сирої нафти в США зменшились на 1,0-1,2 млн бар. Тим часом, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), комерційні запаси сирої нафти в США зменшились за звітний тиждень на 1,765 млн бар.

Нагадаємо, ціна нафтового "кошика" ОПЕК 5 червня підвищилася на 0,7% і встановилася вище 96 дол./бар.