ua en ru

Ціна нафти Brent знизилася з початку дня більш ніж на 1 дол., нафта WTI подешевшала на 10 центів

Нафта на біржах сьогодні дешевшає. Ціна нафти Brent знизилася з початку дня більш ніж на 1 дол. і торгується нижче 118 дол./бар. В той же час нафта WTI подешевшала приблизно на 10 центів і тримається вищим за відмітку 104 дол./бар.

Станом на 13:15 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (червень) - 117,65 (-1,13) при діапазоні котирувань 117,60-118,85;
- Light, Sweet Crude Oil (травень) - 104,10 (-0,10) при діапазоні котирувань 104,08-104,51.

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні знижуються через технічні продажі. При цьому додатковий тиск на нафтові котирування надає американський долар, що зміцнився. Індекс долара для шести провідних світових валют підріс з початку дня приблизно на 0,3% і зараз перевищує значення 79,7 пункту, забезпечивши непривабливі умови для активних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на яких встановлені у валюті США.

Тиск на нафтові ф'ючерси також надають очікування тижневого збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів у країні. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані вчора о 23:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 13 квітня, збільшилися на 3,4 млн бар. Днем раніше біржові аналітики прогнозували тижневе зростання нафтових запасів на 1,0-1,2 млн бар.

В той же час підтримку ринку надають очікування тижневого скорочення в США запасів нафтопродуктів. За оцінками представників API, запаси бензинів у США скоротилися за тиждень на 2,6 млн бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 2,4 млн бар. Днем раніше біржові аналітики прогнозували тижневе зниження запасів бензинів в США на 500-600 тис. бар., а важких дистилятів - на 200-400 тис. бар.

Нафта Brent подешевшала з початку торгів істотніше, ніж нафта WTI. Нафта Brent продовжує втрачати свою спекулятивну премію через ослаблення очікувань скорочення поставок нафти з Ірану. Разом з тим нафта WTI незабаром може отримати додаткові конкурентні переваги в США перед імпортною нафтою. З середини травня нафтопровід Seaway почне працювати в реверсивному режимі, що дозволить щодня перекачувати по 150 тис. бар. нафти WTI з терміналу Кушинг в Оклахомі на НПЗ Техасу.

Нагадаємо, напередодні нафта на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку подорожчала. При цьому офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) за підсумками торгів 17 квітня 2012 р. вперше за два тижні встановилася вище за відмітку 104 дол./бар., підвищившись за день на 1,2%. В той же час ціна нафти Brent напередодні змінилася трохи і залишилася нижчою за відмітку 119 дол./бар., підвищившись за день менш ніж на 0,1% після того, як 16 квітня вона впала до мінімуму за дев'ять тижнів.

Зазначимо, ціна нафти Middle East Crude на біржі в Токіо сьогодні виросла більш ніж на 2%.