ua en ru

Ціна нафти Brent знизилася з початку дня більше, ніж ціна нафти WTI (Light Sweet)

Ціна нафти Brent знизилася з початку дня більш істотно, ніж ціна нафти WTI (Light Sweet). Станом на 15:30 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (липень) - 98,35 (-0,50) при діапазоні котирувань 97,68-99,63;

- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 83,85 (-0,13) при діапазоні котирувань 83,31-84,92.

Нафта на біржах сьогодні знову дешевшає. Однак знижуються нафтові котирування помірно і просідають сьогодні не так глибоко, як це було на торгах 4 червня.

Ціни на нафту знову знижуються через зміцнення позицій долара на FOREX. Долар з початку дня помітно зріс проти євро та інших валют. Індекс долара для шести провідних світових валют підвищився на початку дня майже на 0,4%, перевищивши позначку 82,9 пункту, після того, як напередодні він опустився до мінімуму за чотири сесії, встановившись нижче значення 82,6 пункту.

Долар сьогодні знову подорожчав через погані макроекономічні новини з єврозони. За підсумками квітня 2012 р. роздрібні продажі в єврозоні знизилися більш істотно, ніж очікувалося. За місяць продажі впали на 1%, а не на 0,1%, як це прогнозувалося. Разом з тим щодо квітня 2011 р. продажі впали на 2,5%, у той час як прогнозувалося їх зниження на 1,1%.

На тлі стурбованості інвесторів проблемами світової економіки на відкритті фондових торгів в США очікується зниження провідних індексів. Незабаром після відкриття торгів Інститут управління постачаннями опублікує дані за травень по індексу ділової активності в США в сфері послуг. Аналітики прогнозують, що даний показник не зміниться і складе 53,5 пункту.

Сьогодні міністри фінансів і глави центральних банків країн G7 обговорять у форматі телеконференції боргові проблеми країн ЄС. Проте учасники ринку сумніваються в тому, що цей захід зможе реально полегшити борговий тягар окремих країн єврозони.

Зазначимо, за травень ціни на нафту на біржах впали в середньому на 16%, а за перший торговельний день літнього сезону втратили ще більше 3%. Напередодні ціни на нафтові ф'ючерси вперше за п'ять сесій підросли, але істотно при цьому не змінилися, а лише частково відіграли своє падіння за попередній торговий день.

За підсумками торгів 4 червня ціни на нафтові ф'ючерси підвищилися в середньому на 0,7% внаслідок технічного відскоку котирувань після того, як за підсумками торгів 1 червня офіційна ціна нафти Brent вперше за 17 місяців встановилася нижче 99 дол./бар., а ціна нафти WTI вперше майже за вісім місяців встановилася нижче 84 дол./бар.