ua en ru

Ціна на російський газ для України не буде знижена найближчим часом, - Кучма

Ціна на російський газ для України не буде знижена найближчим часом. Про це сьогодні заявив колишній Президент України Леонід Кучма в ході сесії "Енергетика: загрози, рішення, революції" на 10-й Щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), передає прес-служба YES.

"Ціна на газ ніколи не буде 50 дол., як колись була. Не будуть росіяни прокидатися і думати про Україну, як колись казав Єльцин. Сподіватися на те, що Росія знизить ціну - не можна. Навпаки - треба росіянам дякувати за те, що вони змушують нас займатися новими технологіями та енергоефективністю", - зазначив Кучма. "Коли бізнес чує, що газ буде дешевше - це не стимулює його до пошуку енергоефективних рішень".

Крім того, Україна повинна розвивати можливості власного видобутку газу. У цьому напрямку, за оцінкою Кучми, за 20 років зроблено небагато. "У нас є можливість видобутку газу. Але приблизно 20 років ми знаходимося на одному і тому ж рівні. До того ж, у нас найнижча рентна плата за енергоресурси".

При цьому, за його словами, питання енергобезпеки - це питання виживання країни.

"Енергобезпека - це та ахіллесова п'ята, яка протягом 20 років нахиляла нас вниз, змушувала чинити так, як не треба чинити, - сказав Кучма. - Якщо на 1 тис. дол. нашого ВВП 400 дол. - енергоресурси, яка економіка це витримає? Ніяка економіка цього не витримає".