ua en ru

Транспортна система Україна потребує 5 млрд дол. інвестицій протягом наступних 10 років, - Світовий банк

Транспортна система України потребує 5 млрд дол. інвестицій протягом наступних 10 років. Про це йдеться у документі Світового банку "Стратегія партнерства з Україною на період 2012 - 2016 фінансових років", опублікованому на веб-сайті організації.

"Економіка України забезпечує значно вищі показники обсягів транспортних перевезень порівняно з її ВВП, ніж будь-яка інша країна Європи, що зумовлено важливою роллю сільського господарства і важкої промисловості. Транспортна система України має істотний потенціал для поліпшення сукупної продуктивності і регіональної конкурентоспроможності, однак потребує великих інвестицій у автошляхи та залізниці. Згідно з оцінками Світового банку, Україна мусила б витрачати близько 1,5 відсотка ВВП лише на утримання автошляхів, а потреба в інвестиціях становить приблизно 5 млрд дол. на наступні 10 років. Нинішні витрати України становлять лише незначну частку цієї суми, і бізнес вказує на поганий стан автошляхів міжміського сполучення в Україні як на важливий чинник збільшення витрат", - сказано в документі.

Там також говориться: "Порівняно ефективна система залізничного транспорту України також потребує значних інвестицій у відновлення колій, підвищення їх пропускної спроможності, електрифікацію, заміщення рухомого складу і ремонт вокзалів. Ці інвестиції сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності експорту продукції важкої промисловості та сільського господарства України і обмежать переміщення пасажиро- і вантажопотоків на автомобільний транспорт, що позитивно вплине на зниження викидів вуглецю в атмосферу".

Нагадаємо, як заявляло Мінінфраструктури, в Україні протягом 2011 р. побудовано і відремонтовано більше 2 тис. км. автодоріг.