ua en ru

Трамп повідомив лідеру Палестини про намір перенести посольство США в Єрусалим

Трамп повідомив лідеру Палестини про намір перенести посольство США в Єрусалим Фото: Дональд Трамп (president.gov.ua)

Дата появи відповідного указу американського президента досі невідома

Президент США Дональд Трамп повідомив президента Палестинської національної адміністрації Махмуда Аббаса про намір перенести посольство США в Ізраїлі в Єрусалим з Тель-Авіва. Про це у вівторок, 5 грудня, повідомляє "Радіо Свобода".

Білий дім підтвердив факт дзвінка Трампа до Аббасу, але не наводячи подробиць. У той же час палестинська адміністрація в заяві 5 грудня не вказала, чи назвав Трамп терміни такого рішення.

У свою чергу, відзначає Reuters, Аббасу "попередив про небезпечні наслідки такого рішення для мирного процесу і миру, безпеки і стабільності в регіоні і світі", а також звернувся до Папи і лідерам Росії, Франції і Йорданії із закликом втрутитися.

Нагадаємо, що Трамп повинен був підписати указ про відстрочення або відмовитися від нього ще 4 грудня, однак не зробив цього. Так, президент США повинен був визначитися, як вчинити щодо схваленого Конгресом США ще в 1995 році закону про перенесення американського диппредставництва з Тель-Авіва до Єрусалиму. Вступ його в силу в протягом 22 років постійно переносилося з тим обгрунтуванням, що це зашкодить безпеці США.

У вівторок, 5 грудня, в Білому домі заявили, що Трамп відтермінував рішення про перенесення посольства США в Ізраїлі в Єрусалим.