ua en ru

Торги на ринку акцій РФ почалися різноспрямованими змінами котирувань

Торги на російському ринку акцій почалися сьогодні різноспрямованими змінами провідних фондових індексів. Станом на 8:10 за київським часом індекс ММВБ знизився на 0,08% - до 1585,21 пункту. Індекс РТС при цьому піднявся до відмітки 1723,69 пункту, що на 0,07% вище за рівень закриття попереднього торгового дня.

Зовнішній фон на відкритті сьогоднішніх торгів складається нейтральний, вважає аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова. Торги на фондових біржах США напередодні завершилися зростанням основних індексів, які додали близько 0,1-0,8%. При цьому в лідери вийшов високотехнологічний індекс Nasdaq, підтримку якому надали обіцянки Apple провести викуп своїх акцій, а також виплатити квартальні дивіденди у розмірі 2,65 дол. на акцію. "День в цілому був спокійним з погляду публікації макроекономічних даних, і з новин можна відзначити невелике корегування Федеральною резервною системою (ФРС) США розрахунків за підсумками стрес-тестів, які підтримали папери Citigroup і Morgan Stanley", - відзначає експерт.

З ринку "чорного золота" також надходять нейтральні сигнали. Ціни на нафту марки WTI з постачанням в квітні на торгах напередодні виросли на 1,03 дол. - до рівня 108,09 дол./бар., що було забезпечене вірою інвесторів у відновлення світової економіки. Сьогодні з ранку ф'ючерси на нафту марки WTI з постачанням у квітні корегуються і втрачають 0,63%, торгуючись на рівні 107,41 дол./бар., тоді як ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням в травні знижуються на 0,54%, торгуючись на рівні 125,04 дол./бар. "Останнім часом все частіше можна почути слова про дуже високу вартість "чорного золота", яка загрожує економічному зростанню, у зв'язку з чим представники Саудівської Аравії повідомили, що мають намір відновити справедливі ціни на нафту і проводитимуть роботу із споживачами і виробниками ресурсу", - коментує Кожухова.

Торги на російському ринку акцій завершилися напередодні значним зниженням провідних індексів: індекс ММВБ знизився на 2,01% - до 1586,41 пункту, індекс РТС - на 1,45% - до 1722,93 пункту. Обсяг торгів на об'єднаному фондовому майданчику ММВБ-РТС перевищив 480 млрд руб. Фондові торги в Європі 19 березня 2012 р. також завершилися зниженням провідних індексів. Причиною зниження експерти називають бажання інвесторів закрити ризиковані позиції після бурхливого зростання котирувань. Відзначимо, в кінці минулого тижня біржові показники досягли свого восьмимісячного максимуму.

У "червоній зоні" переважно торгуються сьогодні фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Звідний індикатор MSCI Аsia Аpex 50 станом на 8:00 за київським часом втрачає 0,48% по відношенню до рівня закриття попередньої торгової сесії. Японські індекси Nikkei 225 і Topix 100 додають при цьому 0,12% і 0,27% відповідно. Індекс Гонконгу Hang Seng втрачає 0,33%.

Нагадаємо, торги на російському ринку акцій 19 березня завершилися значним зниженням індексів.