ua en ru

Торги на ринку акцій РФ почалися незначним зростанням котирувань

Торги на російському ринку акцій почалися сьогодні незначним зростанням провідних фондових індексів. Станом на 8:10 за київським часом індекс ММВБ підріс на 0,05% - до 1559,42 пункту. Індекс РТС піднявся до відмітки 1696,41 пункту, що на 0,20% вище за рівень закриття попереднього торгового дня.

Зовнішній фон на відкритті сьогоднішніх торгів складається помірно позитивний, вважає аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова. Торги на фондових біржах США напередодні завершилися зниженням основних індексів, які втратили близько 0,1-0,5% і відступили від внутрішньоденних мінімумів. Розпродажі забезпечувалися як технічною корекцією після значного зростання, так і побоюваннями, що надії на швидке відновлення світової економіки можуть виявитися невиправданими, відзначає експерт. На її думку, неспокій інвесторів викликає ситуація в Китаї, економіка якого може зіткнутися з так званою "жорсткою посадкою".

З ринку нафти надходять нейтральні сигнали. Ціни на нафту марки WTI з постачанням в травні на торгах напередодні впали на 2,48 дол. - до 105,61 дол./бар., що було забезпечене технічною корекцією з локальних максимумів, а також заявами Саудівської Аравії про можливість збільшення видобутку на 25%. "Представники країни вже у котрий раз намагаються завірити світ, що жодних проблем з постачаннями "чорного золота", незважаючи на санкції проти Ірану, виникнути не повинно", - коментує Кожухова. Сьогодні з ранку ф'ючерси на нафту марки WTI з постачанням в травні корегуються і додають 0,43%, торгуючись на рівні 106,5 дол./бар., тоді як ф'ючерси на нафту марки Brent ростуть на 0,26%, торгуючись на рівні 124,4 дол./бар. Підтримку котируванням надають дані Американського інституту нафти про падіння запасів ресурсу за минулий тиждень, тоді як звіт Міністерства енергетики США сьогодні може показати зростання запасів на 2,2 млн бар., відзначає експерт.

Торги на російському ринку акцій завершилися напередодні значним зниженням провідних індексів: індекс ММВБ знизився на 1,75% - до 1558,65 пункту, індекс РТС - на 1,71% - до 1693,09 пункту. Обсяг торгів на об'єднаному фондовому майданчику ММВБ-РТС перевищив 470 млрд руб. Торги на європейських фондових ринках закрилися 20 березня зниженням провідних індексів. Песимізм інвесторів пов'язаний з уповільненням економічного зростання в Китаї, що особливо сильно позначилося на акціях автовиробників і гірничовидобувного сектору.

Переважно в "червоній зоні" торгуються сьогодні фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Звідний індикатор MSCI asia apex 50 станом на 8:00 за київським часом втрачає 0,51% в порівнянні з рівнем закриття попередньої торгової сесії. Японський індекс Nikkei 225 знижується на 0,56%, гонконзький Hang Seng - 0,45%, південнокорейський Kospi - 0,69%.

Нагадаємо, російський фондовий ринок 20 березня завершив день значним зниженням індексів.