ua en ru

Торги на ринку акцій РФ почалися на негативній території

Торги на російському ринку акцій почалися сьогодні зниженням провідних фондових індексів. Станом на 10:10 мск = 8:10 за київським часом індекс ММВБ просів на 0,45% - до 1492,49 пункту. Індекс РТС опустився до відмітки 1520,46 пункту, що на 0,14% нижче за рівень закриття попереднього торгового дня. Індекс RTS Standard втратив на відкритті 0,45%, почавши день на позначці 10222,11 пункту.
Зовнішній фон на відкритті сьогоднішніх торгів складається помірно негативний, вважає аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова. Торги на фондових біржах США напередодні завершилися майже без зміни основних індексів, які після коливань між плюсом і мінусом відступили від максимальних внутрішньоденних значень. "Важливих макроекономічних або квартальних даних опубліковано не було, що поряд з очікуваннями підсумків зустрічі міністрів фінансів ЄС утримувало учасників від вчинення активних дій", - відзначає експерт.
Вартість нафти WTI напередодні виросла на 1,25 дол. - до рівня 99,58 дол./бар. Сьогодні з ранку ф'ючерси на нафту марки WTI з поставкою в березні додають у вартості 0,12%, торгуючись на рівні 99,7 дол./бар. "Ключовий новиною стало рішення лідерів ЄС ввести санкції проти Ірану, які включають в себе поступове ембарго на експорт нафти (для вже укладених контрактів з 1 липня), а також санкцій відносно Центрального банку країни і ряду держкомпаній. Торгівля нафтохімічними продуктами, дорогоцінними металами і діамантами також буде заборонено", - повідомляє Кожухова. При цьому аналітик зазначає, що рішення в цілому було давно очікувано ринками і тому викликало досить стриману реакцію, незважаючи на повторення Іраном загрози закрити Ормузьку протоку.
Аналітик ГК "Алор" Наталя Лесина вважає, що сьогоднішня торговельна сесія пройде в "червоній" зоні. "Інвесторів турбують грецькі проблеми, вплив яких лише посилює фактор перекупленності ринків. Напередодні міністри фінансів єврозони настійно рекомендували приватним інвесторам і грецькому уряду досягти консенсусу якомога швидше, але при цьому середня ставка купона, на їхню думку, повинна бути нижче 4%", - повідомляє експерт. На торговельну сесію сьогодні, на думку аналітика, вплинуть боргові аукціони в США. "Крім аукціонів, тиск на ринок можуть надати і інші події, в тому числі публікація індексу ділової активності ФРБ Річмонда. До відкриття торгів відзвітують AK Steel, Johnson & Johnson, McDonalds, Verizon. Після закриття торгів результати своєї діяльності оголосять Apple і Yahoo!", - повідомляє експерт.
Торги на російському ринку акцій завершилися напередодні зростанням основних фондових індексів: індекс ММВБ виріс на 0,55% - до 1499,27 пункту, індекс РТС - на 1,75% - до 1522,57 пункту. Значення індексу RTS Standard збільшилася на 0,54% і склало 10267,95 пункту. Обсяг торгів на об'єднаній майданчику ММВБ-РТС склав більш 298,6 млрд руб. Фондові торги в Європі 23 січня 2012 р. також завершилися незначним підвищенням провідних індексів. Обережна реакція інвесторів викликана очікуванням результатів зустрічі Єврогрупи, на якій вирішуватиметься питання про реструктуризацію грецького боргу, після того як інвестори оголосили, що не можуть поліпшити свою пропозицію.
Нейтрально сьогодні торгуються індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Японські індикатори Nikkei і Topix додають 0,26% і 0,16% відповідно. При цьому в "червоній" зоні сьогодні торгуються фондові майданчики Австралії і Нової Зеландії.