ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися значним зниженням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій завершилися значним зниженням провідних індексів. За підсумками сьогоднішньої торгової сесії індекс ММВБ знизився на 2,4% - до 1512,88 пункту, індекс РТС втратив 2,96% - до 1632,05 пункту. Обсяг торгів на об'єднаному фондовому майданчику ММВБ-РТС склав близько 463,6 млрд руб.

Зниження котирувань спостерігалося практично по всьому спектру цінних паперів. У лідерах падіння за підсумками торгів опинилися звичайні акції "Мечелу" (мінус 4,27%), "Сургутнефтегазу" (мінус 3,36%), "Уралкалію" (мінус 3,14%), "Ростелекому" (мінус 3,33%) і "РусГідро" (мінус 3,32%).

Російський ринок сьогодні синхронно вкачується услід за європейськими майданчиками, що впали в смуток, відзначає аналітик АКБ "Російський капітал" Анастасія Соснова. "Європейський центробанк (ЄЦБ) залишив базову ставку без змін, як і очікувалося, на рівні 1%. Інвестори шукали підтримки в словах глави ЕЦБ Маріо Драгі, але не знайшли її. Драгі натякнув на наявність ознак помірного відновлення економіки зони євро, яке продовжиться до кінця року. Також він висловив побоювання з приводу інфляції в зоні євро. Втім, приводу для посилення монетарної політики ЄЦБ, за його словами, поки немає", - вважає експерт. І хоча нічого нового і цікавого для інвесторів сказано не було, високі інфляційні очікування змусили як мінімум задуматися. Крім того, на ринки також гнітюче подіяв провальний аукціон бондів Іспанії: були розміщені облігації на суму в 2,59 млрд євро, тоді як планувалося розмістити на 3,5 млрд євро.

Масла у вогонь підливають і негативні дані з ринку нафти. Так, ф'ючерси на нафту марки WTI з постачанням в травні впали на 1,8% і торгувалися на рівні 102,1 за дол./бар. Ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням в травні подешевшали на 0,99% і знаходилися на значенні 123,61 дол./бар.

На думку аналітика компанії "Атон" Олени Кожухової, зниження на основних світових фондових майданчиках сьогодні було забезпечене, перш за все, публікацією протоколів засідання Федеральної резервної системи (ФРС) днем раніше, в яких регулятор дав зрозуміти, що без особливої необхідності не планує проводити третій раунд кількісного пом'якшення економіки, хоча має намір найближчим часом зберігати низькі процентні ставки. "Не можна сказати, що намір Федрезерву став для ринків сюрпризом, проте будь-які натяки на те, що стимулу навряд чи варто чекати, як правило, погіршують інвестиційні настрої", - заначає аналітик.

З фундаментальної точки зору, ситуація в світовій економіці поки також далека від стабільної, вважає Кожухова. "З одного боку, в економіці США можна спостерігати явні знаки поліпшення, проте інвесторам необхідно бачити впевненіше зростання або ж отримати завірення ФРС в його стимулюванні. Європейські проблеми, які на деякий час вийшли на другий план, також ще не вирішені, що не сприяє оптимізму", - резюмує експерт.

Нагадаємо, фондові торги в РФ 3 квітня завершилися зростанням індексів.