ua en ru

Торги на російському ринку акцій 26 вересня завершилися значним зниженням основних індексів

Торги на російському ринку акцій завершилися значним зниженням основних фондових індексів. За підсумками торговельної сесії індекс ММВБ знизився на 2,51% - до 1445,38 пункту, а індекс РТС - на 3,52%, до 1457,82 пункту. Обсяг торгів на російському фондовому ринку сьогодні перевищив 430 млрд руб.

Котирування всіх російських "блакитних фішок" сьогодні пішли в мінус. Так, акції "Газпрому" впали в ціні на 2,41%, "Лукойла" - на 1,32%, "Ощадбанку" - на 3,2%, ВТБ - на 3,75%. Лідером падіння виявилися звичайні акції "Мечела" (-5,55%). Позитивну динаміку до кінця дня показали лише папери "Соллерса" (+0,69%) і котирування ТМК (+0,48%).

Сьогодні протягом торгів у Росії спостерігалися розпродажі на європейських біржах, також відбувалося зниження ф'ючерсів на американські індекси і падіння цін на нафту. Ф'ючерси на нафту марки WTI з постачанням в листопаді знизилися на 2,34%, торгуючись на рівні 89,23 дол./бар. Ф'ючерси на нафту марки Brent знизилися на 1,57% і перебували на значенні 108,71 дол./бар.

Як відзначає начальник відділу довірчого управління "Абсолют банку" Іван Фоменко, зниження російських фондових індексів викликано відтоком капіталу з ризикових активів. "Старт продажам по всьому світу поклала американська торговельна сесія, яка завершилася значним падінням на тлі заяв чиновників Федеральної резервної системи (ФРС) про те, що QE3 не врятує американську економіку і рецесія неминуча. І вже якщо США ці заходи не допоможуть, то решті ринків, схоже, навіть нашкодять, так як відхід від ризиків буде штовхати глобальну економіку прямо до рецесії", - вважає аналітик.

За його словами, негатив на ринки також приносять повідомлення про масові вуличні протести і страйки в Іспанії. "Мабуть, на іспанських ризиках зараз сконцентрована основна увага. Протестуючі проти нового бюджету громадяни розуміють, що іспанська економіка перебуває в рецесії, безробіття становить 25%, і в цих умовах буде вкрай важко дотримуватися жорстких заходів. На додачу до всіх проблем іспанська автономна область Каталонія погрожує проведенням дострокових виборів, що може призвести до відділення від Іспанії", - пояснює аналітик.

Читайте також: Міжбанк закрився зниженням євро на 6 копійок