ua en ru

Токійська фондова біржа і Осакська біржа цінних паперів планують завершити злиття до початку 2013 г

Токійська фондова біржа (Tokyo Stock Exchange Group, TSE) і Осакська біржа цінних паперів (Osaka Securities Exchange, OSE) погодили умови злиття і планують завершити його до 1 січня 2013 р. Об'єднання біржових операторів буде реалізовано шляхом викупу компанією TSE більшості акцій її конкурента через публічну оферту. Tokyo Stock Exchange має намір запропонувати 480 тис. ієн (6,2 тис. дол) за кожну акцію OSE і викупити від "50% плюс одна акція" до 66,67% статутного капіталу оператора. Такі дані містяться в опублікованому сьогодні спільній заяві бірж.
Статутний капітал OSE складається з 270 тис. акцій. Таким чином, умови оферти оцінюють весь бізнес OSE в 129,6 млрд ієн, або 1,68 млрд дол США (за поточними курсами). Об'єднана холдингова компанія отримає назву Japan Exchange Group і стане третім у світі біржовим оператором за сумарною ринкової капіталізації торгованих акцій (близько 3,6 трлн дол.) Лідерами за цим показником є NYSE Euronext (12 трлн дол) і Nasdaq OMX Group (близько 4 трлн дол), свідчать дані Всесвітньої федерації бірж.
В даний час Токійська біржа контролює ринок торгівлі акціями в Японії (cash equity trading), тоді як Осакській біржа лідирує за обсягами торгівлі ф'ючерсами на основний японський індекс Nikkei та іншими похідними інструментами.
Переговори про злиття між TSE і OSE почалися в березні 2011р. і кілька разів заходили в глухий кут, оскільки компанії не могли домовитися про порівняльну оцінку бірж і структурі угоди. Одним з джерел труднощів був той факт, що TSE не торгується на жодній з бірж на відміну від OSE, яка торгується на біржі Jasdaq. Крім того, переговори проходили в умовах тривалого "ведмежого" тренда на японському ринку акцій - в 2011 р. індекс Nikkei впав на 18%. В цілому ж фондовий ринок Японії здає позиції останні 20 років: щодо історичного піку в 1989 р. ринок акцій Країни висхідного сонця став дешевше на 75%. У цьому році Японія була відсунута Китаєм на третє місце в світі по капіталізації фондового ринку.