ua en ru

Тимошенко незаконно втрутилася в хід переговорів щодо поставок газу в 2009 р., - висновок ТСК ВР

Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко незаконно втрутилася в хід переговорів щодо поставок газу в 2009 р. Такий висновок зробила тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради (ВР) з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром", повідомила народний депутат України, голова комісії Інна Богословська, передає її прес-служба.
"Отримавши величезний масив документів і вивчивши їх, комісія прийшла до висновку, що 17-19 січня 2009 р. прем'єр-міністр Тимошенко незаконно втрутилася в хід переговорів щодо поставок газу, незаконно видала директиви і змусила главу НАК "Нафтогаз Україна" Олега Дубину підписати вкрай невигідний для України контракт, який приніс нашій країні величезні, багатомільярдні збитки", - заявила Богословська.
За її словами, аналізуючи обставини, які могли змусити Тимошенко піти на порушення закону, члени ТСК з'ясували, що у екс-прем'єр-міністра був конфлікт інтересів: "Тимошенко мала особливі відносини з російськими урядовими структурами і посадовими особами РФ. Згадаю лише два документи, які підтверджують, що Тимошенко не могла вести переговори з Росією щодо поставок газу. Перший - це відповідь Міністерства оборони РФ, згідно з яким приватні компанії Тимошенко та членів її сім'ї мають непогашені борги перед Міноброни в розмірі 405 млн дол. Другий факт - кримінальну справу проти екс -прем'єр-міністра за дачу хабара посадовим особам Міоборони РФ, яка була передчасно закрита за нереабілітуючими обставинами, тобто Тимошенко за російським законодавством визнана винною".
Богословська наголошує: "Відповідно до європейської демократичної практики, у випадку конфлікту інтересів прем'єр-міністр повинен зробити публічну заяву і вийти з переговорного процесу. На жаль, цього зроблено не було, внаслідок чого Україні було завдано величезної шкоди".
За словами Богословської, після попереднього звіту у Верховній Раді, ТСК продовжить вивчати обставини підписання газових угод у 2009 р. "Ми чекаємо, що вже в наступні кілька місяців роботи ми зможемо скласти всю картину і дати відповідь на питання, чи є в діях Тимошенко факт державної зради", - підсумувала глава ТСК.