ua en ru

Тігіпко: Україні вкрай необхідне прийняття нового Трудового кодексу пакету законів про детінізацію доходів

Україні вкрай необхідне прийняття нового Трудового кодексу пакету законів про детінізацію доходів. Так віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко прокоментував результати дослідження Світового банку щодо тіньової зайнятості, повідомляє прес-служба партії "Сильна Україна".

За даними СБ, майже 5 млн працездатних українців працюють без офіційного оформлення трудових відносин, що ставить Україну на одне з перших місць у світі за розмірами тіньової економіки.

На думку Тігіпка, "боротьба з нелегальною зайнятістю і зарплатами в конвертах з допомогою одних тільки адміністративних заходів неефективна". Політик зазначив, що для підвищення рівня легальної зайнятості потрібно застосовувати економічні стимули та вдосконалювати законодавство.

"Більшість порушень у сфері трудових відносин пояснюються надмірно складними процедурами найму і звільнення, передбаченими чинним Кодексом законів про працю, який був прийнятий ще в радянські часи і сьогодні застарів. Від цього страждають і працівники, які залишаються без майбутньої пенсії, без лікарняних і відпускних, і держава, яка недоотримує значні надходження", - заявив Тігіпко.

Він вважає, що влада має узаконити тимчасову занятість в сільському господарстві і будівництві і лібералізувати ринок праці.

"Тільки так ми зможемо захистити працівників і підвищити відповідальність роботодавців", - зазначив Тігіпко.