ua en ru

TEPCO не провела належним чином моніторинг резервуарів на АЕС "Фукусіма"

Японський регулятор дійшов висновку, що компанія ТЕРСО - оператор аварійної АЕС "Фукусіма" - не прийняла необхідних заходів з відстеження ситуації з відпрацьованою водою, що містить радіоактивні елементи, в резервуарах АЕС.

Японський регулятор дійшов висновку, що компанія ТЕРСО - оператор аварійної АЕС "Фукусіма" - не прийняла необхідних заходів з відстеження ситуації з відпрацьованою водою, що містить радіоактивні елементи, в резервуарах АЕС. В результаті неналежного моніторингу резервуарів, TEPCO вчасно не зреагувала на витік, який викликав зараження ґрунтових вод, які пізніше потрапили в океан. Про це повідомило Агентство з нагляду у сфері атомної енергетики Японії. Згідно з даними експертів, TEPCO не вела документального обліку проведених інспекцій резервуарів, що також ускладнює з'ясування всіх обставин аварії на АЕС.

Раніше японська влада висловила припущення, що витоки радіоактивної води в Тихий океан з атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1" тривають з моменту аварії в березні 2011 р., тобто вже два роки. У зв'язку з цим головний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга повідомив, що уряд країни готовий виділити кошти на підтримку компанії TEPCO в усуненні наслідків аварії. Для запобігання подальших витоків радіоактивної води уряд Японії пропонує "заморозити" ґрунтові води під реакторами, пояснив Есіхіде Суга.

"У світі ще немає жодного випадку спорудження подібної стіни із замороженого ґрунту, яка повинна дозволити запобігти подальшим витоком радіоактивної води в океан, такого масштабу, і тому влада повинна втрутитися і підтримати TEPCO в реалізації цього проекту", - сказав Суга.

Міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії розглядає можливість включення витрат, пов'язаних з фіндопомогою TEPCO, до бюджету на 2014 фінансовий рік. У разі схвалення, це буде перший раз, коли японський уряд прямо виділяє TEPCO кошти на боротьбу з наслідками аварії.

22 липня 2013 р. японська компанія вперше визнала факт витоку зараженої води в океан. Водночас представники ТЕРСО підкреслили, що забруднення грантових вод радіоактивними елементами лише обмежено впливає на рівень забруднення океану. "Поширення ґрунтових вод обмежено межами технічного порту АЕС "Фукусіма-1", - прокоментували ситуацію представники компанії.

Як повідомили ЗМІ Японії, TEPCO визнала факт витоку зараженої води в океан, підкресливши, що це не являє собою серйозної загрози. "Враховуючи останні результати заборів води, можна стверджувати, що рівень радіоактивного забруднення морської води не перевищує норми", - заявили в компанії.

Вперше дані про перевищення норм вмісту стронцію і тритію в ґрунтовій воді біля другого блоку станції були оприлюднені 19 червня. TEPCO повідомила, що експерти зафіксували різке підвищення рівня вмісту радіоактивного ізотопу водню - тритію - в ґрунтових водах поблизу станції, що підтвердило побоювання про можливе зараження прибережних вод, куди просочуються ґрунтові води.

Природоохоронні організації неодноразово попереджали про небезпеку зараження прибережних вод радіоактивними речовинами через аварію на "Фукусімі", хоча офіційно факт можливості серйозних витоків зараженої води безпосередньо в океан представниками TEPCO заперечувався.

У березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. осіб. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. Сьогоднішній стан атомної електростанції фахівці розцінюють як стабільний. Однак для повного демонтажу пошкодженого реактора будуть потрібні десятки років і мільярди доларів. Експерти говорять про те, що на повну ліквідацію наслідків аварії піде близько 40 років.