ua en ru

Тарифні збитки АТ "Дніпрогаз" за 2020 рік склали 94,6 млн гривень

Тарифні збитки АТ "Дніпрогаз" за 2020 рік склали 94,6 млн гривень Газова труба (vl.104.ua)

Різке зростання цін на газ, який АТ "Дніпрогаз" купує для технологічних потреб за тарифні кошти, привів до отримання збитків за підсумками 2020 року. З початку цього року зростання цін на газ прискорився, тому нові тарифи не покривають усіх обґрунтованих витрат Оператора ГРС.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

"АТ "Дніпрогаз" майже 40% від отриманих тарифних коштів направляє на закупівлю обсягів газу для технологічних потреб. Протягом другого півріччя 2020 ціна на газ зросла на 54%. У той час як у торішньому тариф на розподіл його вартість була на третину нижче", - йдеться в повідомленні.

За словами прес-служби, за рахунок суттєвої різниці в ціні газу і вартості газу, закладеною в тарифі АТ "Дніпрогаз", компанія за підсумками 2020 отримала збитки у розмірі 94,6 млн гривень.

"Аналогічна ситуація склалася і з тарифами на розподіл, встановленими на 2021 рік. У зв'язку з різким подорожчанням природного газу на ринку на початку року чинний з 1 січня тариф на розподіл вже не покриває всіх економічно обґрунтованих витрат на придбання технологічного газу для АТ "Дніпрогаз", - коментує фінансовий директор компанії Лілія Кузнєцова.

У прес-службі відзначили, що в тарифі на розподіл на 2021 рік вартість технологічного газу встановлена на рівні 5800 гривень за тисячу куб. м. За результатами торгів ж на європейському хабі TTF вартість січневого газу вже становить 9650 гривень за тисячу куб. м. АТ "Дніпрогаз" не змогло придбати газ на Українській енергетичній біржі. Компанія двічі, 29 та 30 грудня 2020 року, оголошувала торги з метою закупівлі технологічного газу, але так і не змогла придбати ресурс за передбачені в тарифі кошти.

"В тексті Меморандуму з МВФ, підписаним президентом і прем'єр-міністром, зазначено, що тарифи на розподіл повинні покривати всі витрати операторів ГРС. Наслідками невиконання Меморандуму з МВФ стануть зростання ризиків дестабілізації газопостачання споживачів Дніпра та Дніпровського району, розбалансування на рівні операторів ГРС і доведення підприємств галузі до дефолту вже в першому півріччі 2021 року", - йдеться в повідомленні.