ua en ru

Митний кодекс необхідно приймати з урахуванням пропозицій Януковича, - Американська торгівельна палата

Американська торгівельна палата в Україні закликає Верховну Раду підтримати пропозиції Президента України до проекту Митного кодексу, що надійшли 21 грудня 2011 р. та задля покращення інвестиційного клімату України розглянути й прийняти закон під час поточної парламентської сесії. Про це йдеться в повідомленні палати.

"Американська торгівельна палата брала активну участь в обговоренні законопроекту, що відбувалося при комітеті Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Проте перед прийняттям Митного кодексу Верховною Радою в цілому до тексту законопроекту були внесені окремі положення, які суттєво змінили загалом позитивну спрямованість законопроекту - зокрема, щодо митної вартості та діяльності підприємств митних брокерів", - йдеться в повідомленні.

Відомство вказує, що прийнятим Митним кодексом суттєво скорочувався строк дії гарантій, протягом яких імпортер міг довести достовірність заявленої ним митної вартості - з 90 до 30 діб. "Пропонований механізм визначення митної вартості суперечив нормам СОТ. Положення кодексу значно знизили б шанси імпортерів на виграш у суперечках із митними органами щодо митної вартості", - вважають в торговій палаті.

Митний кодекс також значно посилив вимоги до підприємств митних брокерів - їм було б необхідно надавати гарантію щодо виконання зобов'язань на користь державного бюджету в розмірі 300 тис. євро та направляти своїх працівників - агентів з митного оформлення до навчальних закладів Держмитслужби з метою професійного навчання. "Такі суворі вимоги могли б призвести до значного скорочення кількості підприємств митних брокерів, які, в більшості, належать до середнього та малого бізнесу. І як наслідок - негативно вплинули б на якість та вартість брокерських послуг", - говорять експерти.

Американська торгівельна палата зазначає, що зауваження Президента покликані виправити ці недоліки та виступає за найшвидший їх розгляд та врахування комітетом Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.