ua en ru

Зв'язок між динамікою розвитку економік країн з ринками, що розвиваються і розвинених держав буде слабшати, - експерт

Для тих, хто регулярно стежить за новинами бізнесу, не залишилося непоміченим, що загальне замішання в оцінках подій в останні тижні на ринках стало природним явищем. В один і той же день можна було прочитати в заголовках на одній і тій же сторінці що-небудь на зразок "Фондовий ринок США падає на тлі чуток про посилення боргових проблем в Європі" і "Європейські акції знижуються через побоювання слабкого зростання у США". Однозначно визначити реальні причини таких коливань на ринках по обидва боки Атлантики навряд чи можливо, проте очевидно, що ключовим фактором стали магічні слова "на тлі чуток", і в осяжному майбутньому ситуація навряд чи зміниться. Про це розповідає головний економіст інвестиційної компанії "Трійка Діалог" Євген Гавриленков.

Хоча "чутки" і "побоювання" завжди впливають на динаміку ринків, незалежно від того, куди йдуть ринки - вгору або вниз, - однак, у більш спокійній обстановці фундаментальні фактори і здоровий глузд мають більш важливе значення, ніж в смутні часи. Очевидно також, що консенсус-прогноз за визначенням рано чи пізно виявляється невірним (і саме в значній мірі в силу цього на ринку з'являються "бульбашки"), і чим нестабільнішою ситуація, тим частіше це відбувається. Помилковий консенсус-прогноз спочатку стимулює зростання ринку, а після того як ситуація прояснюється, починається корекція. Втім, падіння також може бути надмірним, і його також може викликати невірний консенсус-прогноз.

Минулий рік або близько того ринок покладав основні надії на кількісне стимулювання і очікувався від нього позитивний ефект для економіки. На початку 2011 року консенсус-прогноз і офіційні прогнози зростання економіки США і глобальної економіки в цілому були дуже оптимістичними, тоді як в середині року взяла гору песимістична оцінка, що спровокувало корекцію в кінці липня і в серпні. Фондові ринки повернулися на рівні, на яких вони були до початку другого етапу "кількісного пом'якшення". Зараз консенсус-прогноз припускає, що рано чи пізно почнеться третій етап, і ці очікування вже закладено в цінах облігацій.

Більшість експертів очікують, що на щорічному симпозіумі в Джексон Хоул (штат Вайомінг) ФРС США просигналізує про свої подальші дії. Можливо, так і буде, проте зазвичай про подібні заходи не оголошують на симпозіумі, оскільки спочатку їх повинні схвалити члени Комітету з відкритих ринків. Втім, ці очікування також можуть виявитися лише чутками. Припущення, що третій етап кількісного пом'якшення виявиться ефективнішим, ніж другий, і буде краще стимулювати зростання економіки, видається ще менш обгрунтованим.

Насправді, гроші в США зараз дешеві як ніколи. При сповільнюється зростання ВВП зростання грошової маси (агрегат М2) в середині 2011 року прискорився приблизно до 8,2% з рівня річної давності (останнім часом такі темпи зростання спостерігалися тільки після кризи 2008 року).

Не дивно, що інфляція прискорюється (у червні річна інфляція склала 3,6%). Це означає, що негативною стала реальна прибутковість не тільки дворічних і десятирічних казначейських облігацій США, але і 30-річних паперів, за якими вона становить 3,5%.

Якщо почнеться третій етап "кількісного пом'якшення", прибутковість стане ще нижче, принаймні, в реальному вираженні, оскільки інфляція, швидше за все, продовжить рости. Це вкрай важка ситуація для консервативних інвесторів, тобто для тих, хто готовий до низької прибутковості, але не хоче ризикувати.

Можливо, висока інфляція є негласною метою влади, оскільки вона може пом'якшити деякі бюджетні проблеми, та й то лише частково. Однак це аж ніяк не оптимальне рішення більш загальних економічних проблем, оскільки зростання інфляції не усуне ключові дисбаланси в економіці США, такі як надмірна частка приватного споживання і відносно невелика питома вага інвестицій у структурі ВВП. Незважаючи на наявність великого обсягу ліквідності, макроекономічні перспективи залишаються невизначеними, і найближчим часом не слід очікувати зростання інвестиційної активності.

При цьому створюється враження, що державна політика США спрямована в основному на забезпечення короткострокової стабільності на фінансових ринках, але нічого не робиться для довгострокового зростання. Передбачається, що таке зростання має забезпечити приватний сектор, але він поки перебуває в замішанні, оскільки не переконаний в ефективності політики держави.

В єврозоні ситуація виглядає інакше. На відміну від США, влада Німеччини і Франції в меншій мірі зацікавлені у забезпеченні необмеженого припливу дешевої ліквідності в систему. Підвищення фінансової дисципліни та встановлення жорстких обмежень у частині виконання бюджетів в єврозоні вперше видається більш важливим, ніж просто випуск спільних облігацій єврозони, на чому наполягає ринок і які напевно будуть користуватися підвищеним попитом, оскільки очевидно, що прибутковість за цими паперами буде вище, ніж у казначейських зобов'язань США або німецьких держоблігацій (фактично за рахунок німецьких платників податків).

Цілком зрозуміло, що без запровадження жорсткої фінансової дисципліни в усіх країнах єврозони Німеччина не приєднається до числа прихильників випуску єврооблігацій і спробує протистояти тиску ринку. ЄЦБ також дотримується більш обережної політики, і не роздуває свій баланс до таких розмірів, як це зробила ФРС США. Рік тому зростання агрегату М2 з рівня річної давнини в США і Європі становив менше 2%. Зараз же він трохи перевищує 2% в єврозоні, а в США складає більше 8%. Не дивно, що долар слабшає, і в США набирає темп інфляція.

Зараз ситуація виглядає принциповою іншою порівняно з тим, що робили регулятори після краху Lehman Brothers. Грошова і бюджетна політика по обидві сторони Атлантики тоді була більш синхронної. Незважаючи на нинішнє відсутність координації, влада ЄС і ЄЦБ майже напевно не допустять банкрутства європейських банків, якщо виникне така загроза. Підтримка буде надана, але це стане крайнім заходом. Що ж стосується найближчого майбутнього, то найбільші розвинені світові економіки продовжать боротися з борговими проблемами, а економічне зростання в цих країнах буде залишатися млявим.

Картина в країнах з економікою, що розвивається виглядає інакше. Тут зростання, ймовірно, також сповільниться, але не зупиниться повністю. Навпаки, його темпи навіть будуть відносно високими, принаймні, найближчим часом. Тим не менш, інвесторам доведеться змиритися з думкою, що прийдешні темпи зростання світової економіки будуть більш поміркованими. Мабуть, вони більше не буде складати 4-5% в рік, як до кризи 2008 року, а сповільняться до 3-4% (такий рівень спостерігався 10-20 років тому). Основний внесок у загальне зростання внесуть країни, що розвиваються, економіки яких збільшуються в розмірах.

Хоча деякі країни з економікою, що розвивається, такі як Китай, який є основним світовим експортером, залежать від рівня попиту в Європі та США (які споживають в цілому більше 40% експорту з Китаю), стагнація цього попиту буде мати обмежений ефект для ринків, що розвиваються вцілому. У міру збільшення розмірів економік країн, що розвиваються буде зростати обсяг торгівлі між ними. Наприклад, вже зараз більшість експорту з Південної Кореї (МВФ використовує для таких країн термін "нова індустріально розвинена азіатська економіка", щоб виділяти їх серед економік, що розвиваються) припадає на Китай (майже 27%), тоді як на частка США - близько 11%. На Японію, іншого основного торгового партнера Південної Кореї, припадає майже 7%. Також збільшується обсяг взаємної торгівлі між країнами Латинської Америки. Цілком можна очікувати, що торгівля між країнами, що розвиваються буде зростати в міру розширення їхніх економік, що фактично означатиме подальше поступове ослаблення залежності економічної динаміки в країнах з ринками, що розвиваються від динаміки внутрішнього попиту розвинених країн.

Не дивно, що прогноз економічного зростання для ринків, що розвиваються, представлений МВФ в середині року, становить 6,6% на 2011 рік і 6,4% на 2012 рік. При цьому МФВ очікує, що азіатські економіки будуть рости на 8,4% на рік. У розвинених країнах, за оцінкою МВФ, в 2011 і 2012 роках зростання має скласти відповідно 2,2% і 2,6%. Останній прогноз зараз представляється надмірно оптимістичним, однак цілком імовірно, що в поточному і майбутньому році економіки Латинської Америки та Азії продовжать зростати відносно високими темпами. Це в основному відноситься до країн, в яких не проводиться небезпечних експериментів в економічній політиці, тобто там, де уряд не роздуває надмірно свої витрати і в цілому не дуже активно втручається в економіку.

Ослаблення зв'язку між динамікою розвитку економік країн з ринками, що розвиваються і розвинених держав видається цілком реальним, і процес вже йде, проте не слід із зайвим оптимізмом очікувати зникнення такої ж зв'язку між фінансовими ринками, у всякому разі, у найближчому майбутньому. Враховуючи розміри американського і європейського ринків акцій та облігацій і те, що компанії, що мають лістинг у США і Європі, працюють по всьому світу, можна очікувати, що ринки в цілому будуть рухатися тільки в одному напрямку - або вгору, або вниз. У минулому фондові індекси в розвинених країнах і країнах змінювалися з різними темпами (хоча переважно і в одному напрямку), але волатильність на ринках розвинених країн була менш високою. Останні події показали, що корекція практично на всіх ринках була порівняна за масштабами. На ринки як і раніше будуть негативно впливати різні чутки, проблеми і висока волатильність на ринках розвинених країн, проте поступово цей зв'язок буде слабшати, особливо в періоди корекції ринків. Якщо інвестори "включать у ціну" очікування стійко невисоких темпів зростання економіки США і Європи і перестануть живити ілюзії щодо майбутнього ефекту від нового етапу кількісного пом'якшення, а економіки країн з ринками, що розвиваються продовжать рости - цілком імовірно, що почне слабшати залежність не тільки між економічною динамікою, а й між фінансовими ринками, що розвиваються і розвинених країн.