ua en ru

Сурков контролює всю внутрішню політику ДНР і ЛНР, - Reuters

Сурков контролює всю внутрішню політику ДНР і ЛНР, - Reuters Фото: Владислав Сурков

Александров і два інших сепаратиста розповіли про роль Кремля

Помічник російського президента Володимира Путіна Владислав Сурков визначає внутрішню політику промосковської адміністрації сепаратистів на сході України. Про це повідомляє Reuters у своєму розслідуванні.

"Будь-який дзвінок з Москви розцінювався як дзвінок з канцелярії самого господа бога і не обговорювався, приймався до виконання негайно", - заявив один з колишніх лідерів сепаратистів у Донецьку (який згодом виїхав звідти) Олексій Александров. Дві інші особи, що займали високі посади в сепаратистському русі, підтвердили цю інформацію, але відмовилися бути названими.

Видання зазначає, що радник Путіна вирішує, хто яку посаду обійме у так званих "республіках", наприклад, він зіграв ключову роль у призначенні Олександра Захарченко лідером ДНР. Однак Кремль всіляко заперечує вплив Суркова. І радник Путіна, і прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков не відповіли на питання про вплив Суркова на події в Україні.

Згідно з інформацією видання, журналістам не вдалося знайти незалежні підтвердження запропонованого сепаратистами опису ролі Суркова, але їхні версії подій перегукуються один з одним, а ключові відомості і дати збігаються з інформацією про Суркова у відкритих джерелах.

"Спочатку ми були дещо наївними, думали, що дядьки в Москві може просто не розуміють, що тут відбувається, коли нас, місцевих, тут гнобили московські товариші, але ось через два-три роки, а я останній раз спілкувався з Сурковим в листопаді (2016 року), я зрозумів, що всі все розуміли, і просто хотіли, щоб ми стулили пельки", - заявив один з колишніх лідерів сепаратистів.

Александров і два інших джерела сказали, що Москва поступово змусила піти більшість організаторів "повстання", погрожуючи їм смертю і позбавленням волі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в квітні 2017 року Російську Федерацію на зустрічі помічників президентів країн "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) представляв помічник президента РФ Владислав Сурков.