ua en ru

Судно ВМС США врятувало 120 людей з аварійного судна біля берегів Мальти

Корабель американських ВМС врятував 120 людей з аварійного судна в Середземному морі, передає Associated Press.

Американський десантний транспорт-док "Сан-Антоніо" прямував з Лівії в бік Гібралтарської протоки, щоб взяти курс на США. Проходячи повз Мальти, "Сан-Антоніо" виявився найближчим з усіх кораблів в акваторії до судна, яке зазнало лиха судна з біженцями з Сомалі. Отримавши дозвіл від мальтійської армії на вхід у порт Валетти, американське судно доставило 120 врятованих на Мальту.

Крім того, на борту "Сан-Антоніо" раніше знаходився захоплений 5 жовтня 2013 р. польовий командир "Аль-Каїди" Абу Анас аль-Лібі. Перед судном ВМС США було поставлено завдання вивезти терориста з Лівії. Зараз він знаходиться в Нью-Йорку для проведення слідчих заходів і підготовки до суду. В Америці Аль-Лібі звинувачується в організації подвійного вибуху у посольствах США в Кенії і Танзанії в серпні 1998 р. Тоді в цілому загинули 224 людини, понад 4 тис. отримали поранення.

Останнім часом почастішали аварії кораблів, що перевозять біженців і нелегальних мігрантів через Середземне море до Європи. Однією з останніх і найбільших катастроф стало крах судна з близько 500 мігрантами 3 жовтня 2013 р. біля берегів італійського о.Лампедуза. В результаті катастрофи загинули 311 осіб. Для порівняння, за весь 2012 р. близько 500 мігрантів загинули або пропали безвісти шляхом з Африки в Європу.