ua en ru

Судова реформа, запропонована В.Януковичем, є незавершеною та недосконалою, - Х.Северінсен.

Судова реформа, запропонована Президентом України Віктором Януковичем, є незавершеною та недосконалою, оскільки не враховує зауважень ПАРЄ та Венеціанської комісії з приводу необхідності внесення змін до Конституції. Про це заявила колишній співдоповідач ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен.

«Законопроектом пропонується подальше розширення повноважень Вищої ради юстиції - дозволити їй призначати та звільняти голів судів. З чинним складом ВРЮ це може знищити незалежність судів. Законопроектом пропонується встановити малу кількість членів Ради суддів, при цьому вони будуть мати широкі повноваження, включаючи призначення голови Державної судової адміністрації. Це може призвести до створення контролю над Радою суддів через маніпуляцію з вибором її членів», - сказала Х.Северінсен.

На її думку, необхідно вивчити питання щодо подальшої спеціалізації судової системи та щодо радикального зменшення повноважень Верховного суду, що не було підтримано у висновках Венеціанської Комісії стосовно попереднього законопроекту із судової реформи у березні 2010 р.

«І, наприкінець, головним є те, що законопроект, запропонований Президентом, повинен пройти повну процедуру розгляду парламентом, а не бути прийнятим поспіхом, як це трапилося нещодавно зі змінами щодо закону про ВРЮ. Перед остаточним затвердженням парламентом закон повинен бути представлений на розгляд Венеціанської Комісії, а її рекомендації повинні бути враховані», - резюмувала Х.Северінсен.