ua en ru

Суд дозволив заочне розслідування у відношенні екс-глави СБУ Якименка

Суд дозволив заочне розслідування у відношенні екс-глави СБУ Якименка Фото: суд (tomenko.ua)

Таку постанову винесла слідчий суддя Ірина Литвинова

Суд дозволив заочне розслідування стосовно колишнього глави Служби безпеки України (СБУ) Олександра Якименка. Відповідне рішення опубліковано в реєстрі судових рішень.

Так, Печерський районний суд міста Києва дав дозвіл на заочне розслідування щодо Якименко по справі про організацію розстрілів активістів Евромайдана. Таку постанову винесла 1 грудня 2017 року слідчий суддя Ірина Литвинова.

Таким чином, суд погодився з доводами прокуратури, що екс-глава СБУ переховується від слідства і дав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000002014 від 23 червня 2017 року.

Зазначимо, Якименко підозрюється в скоєнні ряду злочинів, у тому числі передбаченого ч. 3 з. 365 Кримінального кодексу України (Перевищення влади або службових повноважень). Вважається, що його дії призвели до масових жертв серед мітингувальників до Києва в період з 18 по 20 лютого 2014 року. Екс-глава СБУ зник 17 березня 2017 року.

Відомо, що колишній глава силового відомства знаходиться на тимчасово окупованій Російською Федерацією (РФ) на території півострова Крим. Якименко не раз давав інтерв'ю російським ЗМІ, про що відомо слідству. Тим не менш, Генпрокуратура РФ у вересні 2017 року відмовила Україні у видачі екс-глави СБУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву генерального прокурора України Юрія Луценка, що слідство по основним справах про злочини проти активістів Майдану взимку 2013-2014 років завершено на 80%.