ua en ru

Суд засудив блогера Коцабу до 3,5 років в'язниці

Суд засудив блогера Коцабу до 3,5 років в'язниці Фото: Руслан Коцаба

Коцабу визнали винним у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ

Івано-Франківський міський суд сьогодні, 12 травня, виніс вирок у справі франківського блогера Руслана Коцаби, якого звинуватили в державній зраді після публікації "антимобілізаційного відеоролика" і участі в пропагандистських програмах російських телеканалів. Про це передає місцеве видання "Репортер".

Руслана Коцабу звинувачують за частиною першою статті 111 – державна зрада та частиною першою статті 114-1 "Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань Кримінального кодексу України".


Суд визнав Руслана Коцабу невинним у державній зраді. А його висловлювання про те, що на сході немає російських військ і там громадська війна - реалізацією права на свободу слова.

За частиною першою статті 114-1 – перешкоджання законній діяльності ЗСУ Коцабу визнали винним. Судді взяли до уваги пом’якшуючу обставину – двоє дітей і присудили 3 роки і 6 місяців за гратами. Строк покарання рахують з дня затримання – 7 лютого 2015 року з розрахунку один день у СІЗО за два дні терміну ув’язнення.

Також суд зобов’язав зняти арешти з банківських рахунків сім’ї і повернути вилучені слідчими готівку та техніку.

Нагадаємо, СБУ затримала журналіста Руслана Коцабу за підозрою в державній зраді в лютому 2015 року. Блогер неодноразово виступав проти проведення в Україні чергової мобілізації.