ua en ru

Суд першої інстанції підтвердив неплатоспроможність банку "Юнісон"

Суд першої інстанції підтвердив неплатоспроможність банку "Юнісон" Фото: банк "Юнісон" неплатоспроможний - суд

Для подачі апеляції у позивача є 10 днів

Окружний адміністративний суд міста Києва рішенням від 23 червня 2016 підтвердив попереднє рішення Дніпропетровського районного суду про правомірність віднесення Нацбанком ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних через непрозору структуру власності. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Таким чином, суд повністю відмовив одному з акціонерів ПАТ "Банк" Юнісон "в задоволенні позовних вимог, про які позивач просив суд, а саме:

- Визнати протиправною постанову НБУ про віднесення ПАТ "Банк " Юнісон" до категорії проблемних;

- Визнати протиправною та скасувати постанову НБУ про віднесення ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних;

- Визнати відсутність компетенції НБУ вимагати надання документів про фінансовий, майновому стан та джерела походження коштів ключових учасників у структурі власності банку;

- Визнати протиправним та скасувати рішення НБУ про визнання структури власності ВАТ "Банк " Юнісон" непрозорою.

Таким чином, суд першої інстанції підтвердив правомірність дій регулятора на всіх етапах взаємодії з згаданим банком з питань приведення структури його власності у відповідність з вимогами прозорості.

Згідно з законом у позивача є 10 днів з дня отримання копії судового рішення для оскарження цього рішення в суді апеляційної інстанції.


За станом на 1 січня 2014 акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD - 82,5% акцій банку і компанія MCHL Finance LTD - 17,5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася враховуючи, що учасниками кожної з них було понад 10 осіб, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше.

У листопаді 2014 року структура власності банку змінилася і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. Інформація про нових акціонерів банку та їх структуру власності була розкрита для НБУ тільки після вступу в силу в березні 2015 року Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб".

На дату віднесення банку до категорії неплатоспроможних акціонерами ПАТ "Банк" Юнісон "були 11 компаній, зареєстрованих в Республіці Кіпр. Жодна з них не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку. У кожній компанії є один кінцевий бенефіціарний власник - фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб колишні або діючі члени спостережної ради ПАТ "Банк "Юнісон ".

Нагадаємо, раніше НБУ заявив, що структура власності 29 банків ще не відповідає вимогам прозорості.