ua en ru

Суд відхилив позов "Києво-Могилянської академії" до Міносвіти

Окружний адміністративний суд Києва відмовив у позові Національному університету "Києво-Могилянська академія" до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Окружний адміністративний суд визнав вимоги позивача "законодавчо не підтвердженими та не підлягають задоволенню", пише "Комерсант-Україна".

Представники ВНЗ вважають рішення суду несправедливим і не розуміють, чому Міносвіти дозволило академії проводити перехресне навчання лише за деякими видами спеціальностей.

"Наприклад, бакалаврам-економістам міністерство дозволило поступати на магістратуру з журналістики, але заборонило з фінансів. Бакалавр-політологам не дозволили отримувати ступінь магістра з філософії, а соціологам - вчитися на магістра з політології, хоча напряму схожі", - розповів адвокат фірми ЛББК, який представляє інтереси академії в суді Андрій Гук.

За його словами, суд проігнорував норми Болонського процесу про вільний вибір студентами напрями навчання, і тому Національний університет "Києво-Могилянська академія" буде добиватися справедливості вже в апеляційному суді. "Суд постановив, що напрямок освітньо-кваліфікаційного рівня магістра повинно відповідати напрямку бакалаврату. Ми з цим не згодні і будемо подавати апеляцію - аж до Європейського суду з прав людини", - сказав Гук. На його думку, за наявності спірних законодавчих норм суд зобов'язаний тлумачити ці норми на користь осіб, до яких ці норми застосовуються, в даному випадку - на користь студентів.

Читайте також: Міносвіти пояснило принцип ступеневої вищої освіти