ua en ru

Суд: МакЅим проти ВКонтакте. ТОП претензій до соцмережі

Відразу після відомого російського поп-виконавця Сергія Лазарєва, попросив прибрати його композиції з соціальної мережі ВКонтакте, співачка Максим теж подала на соцмережу в суд, пише РБК. Що на цей раз не влаштувало співачку, що загрожує соціальній мережі ВКонтакте, з'ясовували експерти відділу новини Соціальних мереж і новини Шоу-бізнесу видання для інвесторів "Біржовий лідер".

ЗМІ пишуть, що представники ВКонтакте не бажають оплачувати 500 тисяч рублів за порушення авторського права. Арбітражний суд міста Санкт-Петербурга, Ленінградської області, на ВКонтакте наклав штраф у розмірі 550 тисяч рублів.

Це вже не перше розгляд у суді між соцмережею й Максим. Компанія Gala Recordss виграла справу про штраф в 210 тисяч рублів з-за того, що ВКонтакте застосовував композиції Максим, колективу Інфініті без отримання дозволу власника прав на пісні.

Розмір претензії від фірми був в обсязі 1,15 мільйонів рублів за незаконне розміщення аудіозаписів зареєстрованих користувачів, що викладені ВКонтакте. Суд лише частково задовольнив позов з формулюванням, що "відповідач не розміщував, не ініціював розміщення на порталі спірного контенту". Обсяг штрафу склався з 10 тисяч рублів за кожну композицію, яку користувачі ВКконтакте для себе, друзів розміщували в соцмережі, які тепер можна слухати в мобверсии ВКонтакте.

Згодом суд відхилив скаргу ТОВ "Вконтакте", у відповідь мережа звернулася в касаційну інстанцію, так як це користувачі соцмережі в колі друзів розміщували ігри та аудіозаписи.

ТОП претензій до соцмережі від американців

Ще наприкінці минулого року соцмережа Вконтакте опинилася в центрі скандалу, що стосується знову-таки захисту авторських прав (підр. «Війна з «ВКонтакте»: Сергій Лазарєв зважився на бойкот соцмережі»). Її визнали «основним піратом» у списку порталів в «Американської Асоціації Звукозапису». На її офіційному порталі з'явився «чорний список» з найбільш злісними порушниками закону в музіндустрії, які займаються розповсюдженням контенту, захищеного авторськими правами, без ліцензійних виплат їх правовласниками. В новини зазначено, що функціональність соцмережі РФвозможность дає всім і кожному з 93 мільйонів користувачів вивантажувати захищені авторським правом музкомпозиции, відеофайли.

Взагалі, існує думка, за даними «RIAA», що такий ресурс, як «ВКонтакте», йде в розріз з законодавством, завдає величезної шкоди американській економіці.

ТОП претензій до соцмережі росіян

Наскільки популярною в Рунеті вважається соцмережа «ВКонтакте», також частенько вона виявляється в центрі скандалів. Один з них пов'язаний з творчістю співака Сергія Лазарєва.

Як повідомлялося раніше на «Біржовому Лідеру», що представляє Лазарєва фірма виступила з вимогою від соцмережі «ВКонтакте» видалити незаконно розміщені там пісні Сергія (підр.«Американці мають що пред'явити Вконтакте. Топ скандалів соцмережі»). Усі користувачі соцмережі, в аудіозаписах яких були пісні Лазарєва, отримали повідомлення про потреби їх видалення.

Вже в грудні минулого року засновник сайту Павло Дуров заявив, що пісні Лазарєва повністю видалені з порталу. При цьому найбільше вразив не факт видалення композицій на вимогу правовласника, а супроводжує його пояснення. Видалення композицій Лазарєва «ВКонтакте» пояснила публічно відсутністю в них «культурної цінності», потім соцмережа повідомила про різке зростання цієї «цінності», інших розміщених на сайті аудіозаписів.

- Останнім часом широко обговорювалося і висвітлювався скандал Дурова і Малофєєва, останнього з яких назвали організатором порно-атаки на соцмережу "ВКонтакте" (підр. «Дуров назвав Малофєєва організатором порно-атаки на "ВКонтакте"»);

- Користувачі соціальної мережі запідозрили Павла Дурова в нетрадиційній сексуальній орієнтації (підр. «Павло Дуров назвав ру-сегмент Facebook оплотом педолибералов»);

- «Фейсбук» націлився на користувачів соціальної мережі «ВКонтакте» (підр. «Плани Цукерберга - переманити користувачів ВКонтакте в Facebook»).