ua en ru

Столичні профспілки готові відстоювати вирішення "соціальної" сесії Київради

У столичних профспілки стурбовані наміром окремих політичних сил оскаржити проведення сесії Київради 19 серпня і прийнятих на ній рішень. Про це повідомив голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник.

"Для нас це було несподіванкою, коли з понеділка почали телефонувати вчителі, медичні працівники і питати: невже правда, що надбавки, які вони відстояли під стінами Київради, можуть скасувати? Особливо гірко було слухати вчителів, бо тільки напередодні вся країна відзначила велике свято - День знань. Всі їх вітали, дарували квіти. А сьогодні ось такий подарунок від політиків", - розповів Валентин Мельник.

За його словами, зараз у міськраді профспілок вивчають ситуацію і вирішують, як на неї реагувати.

"У будь-якому разі ми будемо відстоювати інтереси членів профспілки. Якщо буде потрібно - вийдемо під стіни Київради або під Верховну Раду. Політики повинні поставити крапку в цьому питанні в парламентській сесійній залі, а не за рахунок простих киян. Ми ще раз закликаємо народних депутатів займатися своїми безпосередніми обов'язками: домагатися прийняття необхідних законів, а не ходити по судах, скасовуючи рішення Київради, прийняті в інтересах киян", - зазначив Мельник.

Як повідомлялося, на вівторок, 3 вересня, в Київському апеляційному адміністративному суді призначено розгляд справи за скаргою столичних горорганизаций ВО "Батьківщина" та політичної партії "Громадянська позиція" на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 9 серпня. Окружний суд своїм рішенням визнав компетенції на здійснення повноважень Київради і у заступника міського голови - секретаря Київради Галини Гереги. Суд також вирішив, що ця компетенція залишається аж до обрання нового складу Київської міської ради на чергових місцевих виборах. Тепер це рішення оскаржується опозицією. За твердженням експертів, у разі позитивного рішення Апеляційного суду з'являться підстави для оголошення Київради нелегітимною. Також можуть бути визнані незаконними рішення, прийняті на сесії Київради 19 серпня.
Друга справа стосується безпосередньо сесії 19 серпня і розглядається в Окружному адміністративному суді Києва. Народні депутати від "Батьківщини" Юрій Одарченко та Олександр Чорноволенко вимагають визнати незаконним і скасувати розпорядження Гереги про призначення засідання 19 серпня, виходячи з того, що процедура призначення, на думку позивачів, була порушена. А саме, на думку позивачів, були порушені вимоги Закону України "Про доступ до публічної інформації" при скликанні сесії. Як зазначають юристи, у разі позитивного рішення за цим позовом також можуть бути визнані незаконними рішення, прийняті на "соціальній" сесії 19 серпня.

На цій сесії Київрада прийняла низку соціальних і господарських рішень. Зокрема, депутати прийняли рішення про виділення коштів на муніципальні надбавки бюджетникам - вчителям, лікарям, соціальним працівникам. Також місто виділило гроші безробітним киянам, які брали участь у громадських роботах, виділив кошти на виконання проектних робіт з будівництва метро на Теремки-2 і на Троєщину, на завершення будівництва станції метро "Теремки", роботи з реконструкції Поштової площі та вулиць, на придбання снігоприбиральної техніки, ремонт магістральних каналізаційних колекторів та інше.