ua en ru

Вартість залізної руди може впасти на 24% до кінця 2013 р., - Deutsche Bank

Вартість залізної руди може впасти на 24% до кінця цього року, так як видобувні компанії збільшують виробництво сировини, а попит з боку Китаю сповільнюється. Такий прогноз озвучили в Deutsche Bank AG, повідомляє телеканал "Росія 24".

Зокрема, вартість руди, яка зараз оцінюється 150,6 дол. за метричну тонну відповідно до The Steel Index Ltd., впаде до 115 дол. в грудні поточного року, вважає аналітик Deutsche Bank Деніел Бребнер. Поставки сировини в II кварталі виростуть на 9 млн тонн, тоді як в I кварталі очікується їх скорочення.

The Steel Index, який заснований на цінах на торгах в Тяньцзіні, виріс на 74% з трирічного мінімуму, зафіксованого 5 вересня минулого року на тлі спекуляцій навколо того, що запуск нових китайських інфраструктурних проектів підвищить ціни на сталеплавильну сировину. За даними брокера SSY Futures Ltd., свопи, що використовуються для хеджування ризиків зміни цін, торгуються на рівні 142,75 дол. за тонну в березні, 133,5 дол. за тонну в квітні і 132 дол. за тонну в II кварталі.

"Упевненість в цілях по зростанню, які ставить китайський уряд, надії на збільшення запасів сталеливарними компаніями, сезонний фактор і паузи в морських перевезеннях були важливими драйверами для росту, - відзначає Бребнер. - Деякі з цих факторів можуть зникнути протягом найближчих декількох місяців, зокрема, поповнення запасів, сезонний фактор і зростання пропозиції, і ми побачимо пік спотових цін на початку II кварталу".

У Deutsche Bank вважають, що зростання попиту з боку китайських сталеливарних компаній буде сповільнюватися протягом наступних двох років, а ціни впадуть до 110 дол. за тонну. До 2018 р., як очікується, ціни на залізну руду знизяться до 80 дол. за тонну, так як збільшення доступності сталевого брухту, переробленого зі споживчих товарів, приведе до скорочення попиту на морські перевезення.

Читайте також: Україна в 2012 р. збільшила експорт залізорудної сировини на 1,9% - до 35,2 млн т