ua en ru

Ставицький прогнозує ціну синтезованого газу 225-230 дол. за тис. куб. м

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький прогнозує ціну синтезованого газу на рівні 225-230 дол. за тис. куб. м.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький (на фото) прогнозує ціну синтезованого газу на рівні 225-230 дол. за тис. куб. м. Про це Він заявив журналістам перед засіданням Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна

Так, на питання журналістів про те, якою буде ціна синтезованого газу, завод по якому почнуть будувати в Україні вже у вересні 2014 р., Ставицький відповів: "За розрахунками при собівартості вугілля в 780 грн за тонну і курсу долара 8 грн, приблизно буде 225-230 дол. за тис. куб. м в перерахунку".

Він також повідомив, що Міненерговугілля відзвітує про закупівлю газу в грудні 2013 р. після 15 січня 2014 р.

"З грудня після 15 січня ми відзвітуємо", - зазначив Ставицький.

Нагадаємо, раніше Ставицький заявляв, що у вересні 2014 р. почнеться будівництво заводів по синтезу газу, згідно з угодою, підписаною з Китаєм.

"Це одна з найбільш стратегічних завдань на 2014 р. За нашими планами в кінці вересня 2014 р. ми почнемо будівництво. Зараз опрацьовуються три ділянки в Луганській і Донецькій областях. За обсягами газозаміщення це становитиме 4 млрд куб. м газу в рік, за обсягами по вугіллю - це приблизно від 12 до 14 млн тонн на рік", - сказав Ставицький.

Зазначимо, сьогодні міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що "Газпром" і "Нафтогаз" підписали документ, згідно з яким було затверджено коефіцієнт вартості російського газу на I квартал 2014 р., виходячи з ціни 268,5 дол. за тис. куб. м.

Нагадаємо, що в ході шостого засідання Українсько-Російської міждержавної комісії, Президент РФ Володимир Путін заявив про готовність ВАТ "Газпром" продавати Україні газ за ціною в 268,5 дол. за 1 тис. куб. м. Це передбачено підписаним доповненням до довгострокового газового контракту. Путін зазначив, що російська сторона вважає досягнуті домовленості тимчасовим рішенням: "Довгострокові домовленості мають бути досягнуті". Також він додав, що це стосується постачань газу в Україну, так і забезпечення транспортування російського газу в Європу.

Тоді ж Президент РФ зазначив, що раніше ціна на газ для України складала близько 400 дол. за 1 тис. куб. м.