ua en ru

нвестиції в проект розробки компаніями Eni і EDF шельфу Чорного моря становлять 4 млрд дол., - Ставицький

Інвестиції в проект розробки компаніями Eni і EDF ділянок шельфу Чорного моря становлять 4 млрд дол. Про це міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив в ході сьогоднішнього брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день урядом прийнято рішення щодо підписання договору про розподіл вуглеводнів на площі агрего-компресорних ділянок Кавказький, Маяковий і ділянці Суботіна, які розташовані на мілководному шельфі ділянки Чорного моря... між урядом України і компанією Eni (Італія) і EDF (Франція). Тобто, дві найпотужніші європейські компанії... між компанія "Чорноморнафтогаз" і НАК "Надра України", - зазначив Ставицький.

За його словами, "площа ліцензійної частини - близько 2 тис. кв. км, глибина по товщі води - близько 100 м".

Також міністр зазначив, що інвестиції в реалізацію цього договору складуть як мінімум 4 млрд дол., а щорічний видобуток нафти,"а це більше нафтове родовище", складе за базовим сценарієм - 2 млн тонн у рік, а за оптимістичним сценарієм як мінімум 3 млн тонн в рік від нафтового еквівалента.

Також він зазначив, що в пошуковому періоді вкладення компаній Eni і EDF складуть як мінімум 350 (млн дол., буде зроблена 3D-сейсміка, пробурено 4 свердловини та інше.

"Щодо розподілу продукції інвестори будуть отримувати 75%, держава - 25%. Це без податків. Додатково ще будуть податки. Також у цьому проекті передбачений додатковий збір, який отримає держава у вигляді репродукційного бонусу, який складе 2,2 дол. на бар. нафти або нафтового конденсату і 1,1 дол. за бар. нафтового еквівалента до 1 тис. куб. м газу", - повідомив міністр.