ua en ru

США запустили в Румунії протиракетний щит НАТО

США запустили в Румунії протиракетний щит НАТО Фото: войска НАТО

Москва вважає, що введення в дію систем ПРО США в Румунії зачіпає інтереси національної безпеки Росії

Американський протиракетний щит для країн НАТО в Європі буде запущено в Румунії, зокрема, на базі Девеселу сьогодні, 12 травня 2016 року, відбудеться церемонія підтвердження оперативної готовності американського комплексу ПРО "Іджіс" наземного базування. Про це заявили у Держдепартаменті США, повідмоляє DW.

Як зазначається, у церемонії візьме участь генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.


"В Девеселу буде оголошено, що система тепер готова до дії і до передачі під командування і контроль НАТО", - зазначив представник глави Пентагону в Європі і військовий радник в місії США при НАТО Роберт Белл.

Окрім цього, зазначається, що 13 травня в Польщі відбудеться церемонія закладання каменя під будівництво бази для аналогічних американських комплексів ПРО "Іджіс".

Разом з тим, зазначається, що у Москві вважають, що введення в дію систем ПРО США в Румунії зачіпає інтереси національної безпеки Росії.

"Рішення це шкідливе і помилкове, оскільки може порушити стратегічну стабільність...У цьому сенсі зачіпаються безпосередньо наші інтереси, інтереси безпеки", - сказав директор департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Росії Михайло Ульянов.

У свою чергу, США заявляють, що системи протиракетної оборони не спрямовані проти Росії і не можуть підірвати її стратегічний потенціал.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Пентагоні вважають, що РФ і Китай розробляють можливість атакувати США в космосі.