ua en ru

США розширить розслідування можливих фактів дачі хабарів співробітниками Hewlett-Packard в Європі

Міністерство юстиції США і Комісія з цінних паперів і бірж США розширюють своє розслідування можливих фактів дачі хабарів співробітниками Hewlett-Packard Co. (HP) у ряді європейських держав, включаючи Росію, передає РБК з посиланням на Associated Press. У сферу інтересів слідства потрапила діяльність підрозділів HP в Росії, Німеччини, Австрії, Сербії, Нідерландах і ряді країн СНД за останні 10 років. Мета слідства - встановити нові факти участі співробітників компанії в дачі хабарів місцевим, чиновникам, торговим партнерам та іншим приватним організаціям у вищезгаданих країнах.
Поки американські відомства не пред'явили ніяких конкретних звинувачень. У випадку якщо провина компанії буде доведена, НР загрожує штраф у розмірі 500 тис. дол. за кожний факт дачі хабара в якості цивільно-правових санкцій і штраф понад 2 млн дол. в якості кримінальної санкції.
Нагадаємо, у вересні ц.р. компанія повідомляла, що влада США, приєднавшись до розслідування, яке веде німецька прокуратура, запросили інформацію про угоди у Росії і країнах СНД. Представники HP підкреслили, що компанія надає слідству всіляке сприяння. Зокрема, співробітники компанії підозрюються в тому, що роздали хабарі чиновникам РФ на загальну суму в 8 млн євро для отримання контракту в 2000 р. вартістю 35 млн євро на постачання комп'ютерів і програмного забезпечення Генеральної прокуратури Росії.
За даними представників німецької прокуратури, в ході аудиту невеликої компанії в Саксонії були виявлені дивні перекази коштів, після чого на початку грудня 2009 р. були проведені обшуки в офісах Hewlett-Packard в Мюнхені та Берліні. Компетентні органи Німеччини підозрюють, що для відмивання грошових коштів був створений цілий ряд "підставних фірм" у Великобританії, Австрії, Швейцарії, а також у Латвії та Литві.
Hewlett-Packard - один з лідерів на світовому ринку рішень в галузі комп'ютерних технологій. HP випускає ряд принтерів, сканерів, калькуляторів, серверів, робочих станцій, комп'ютерів для офісного і домашнього використання, а також надає бізнес-послуги в IT. Штаб-квартира НР знаходиться в місті Пало-Альто, штат Каліфорнія.