ua en ru

США продовжують розглядати Ю.Тимошенко як найбільш впливового опозиціонера, - експерти

Те, що державний секретар США Гілларі Клінтон під час візиту до України з опозиціонерів зустрілась лише з Юлією Тимошенко, свідчить про те, що Білий дім сприймає екс-прем`єра, як єдиного дієздатного опозиціонера в країні. Такої сумарної думки добігли експерти, опитані «Політичною думкою».
«У США зараз відбувається протрезвіння стосовно дій української влади. Рішення Віктора Януковича передати США запаси високозбагаченого урану тривалий час допомагали закривати очі на те, що твориться в Україні. Однак нинішня ситуація зі свободою слова, вірніше її відсутністю, тиском на ЗМІ, обмеження громадських зібрань, які йдуть від влади, не можуть не хвилювати Вашингтон, і вона не може на це не реагувати, - зазначив директор PR-об`єднання PolitTech Тарас Березовець. - Зустріч Клінтон з представниками опозиції і громадських організацій є поширеною практикою. Щоправда у міжнародній практиці представники інших держав не мають права висловлювати свою підтримку опозиції, згідно Віденської дипломатичної конвенції, яка чітко регламентує, що можна робити, а чого не можна. Тим не менше, Клінтон провела зустріч з Тимошенко, а це означає, що в очах американських високопосадовців вона є достатньо впливовим політиком і найбільш дієвим опозиціонером до теперішньої влади».
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов нагадав, що після прийняття напередодні візиту до Києва Г.Клінтон закону про засади зовнішньої і внутрішньої політики, з якого вилучено норму про членство України в НАТО, США та їх європейським партнерам необхідні конкретні дії, аби Києв не опинився під цілковитим впливом Москви. «Американці розуміють, що чим менше буде у нас демократії, то жвавіший рух буде до Росії. Тому пані Клінтон і зустрічалася з Ю.Тимошенко. Бо, по-перше, вона була фіналістом президентської кампанії, її підтримало майже 12 млн виборців. А по-друге, вона не віртуальний, а справжній опозиціонер. Американці не можуть зараз собі дозволити проводити кастинг серед представників опозиції, вони бачать Тимошенко реальним лідером опозиції в Україні», - сказав експерт, особливо підкресливши, що увага Штатів до громадянського суспільства в Україні також викликана сподіваннями американської влади на дієвість наших громадських інститутів.
Ігор Лосєв, політичний експерт, вважає, що американське керівництво добре бачить, як всередині України нищаться основні конструкції демократичного суспільства. «Український парламент наразі взагалі перетворено на якусь карикатуру. Щось на зразок Верховної Ради УРСР часів Щербицького, коли там штампували готові рішення, які приносили з ЦК КПУ. Те, що держсекретар Клінтон зустрілася лише з Тимошенко, з поміж усіх опозиціонерів, є показовим. Тим самим Штати чітко продемонстрували, що сприймають її як лідера найбільшої опозиційної політичної сили в Україні, подобається це комусь чи ні», - сказав І.Лосєв.
З цим погодився директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. «Проблема з демократією в Україні не залишилася непоміченою в Штатах. І в цій ситуації певна ерозія впливатиме на якість двосторонніх відносин. Те, що Клінтон зустрілася саме з Ю.Тимошенко є нормальним явищем. Рік тому під час візиту віце-президента США Джозефа Байдена теж проводилися зустрічі з опозицією і громадськими діячами. Байден тоді зустрічався з Януковичем і Яценюком, як з представниками опозиції. Гілларі Клінтон обмежилася цього разу лише зустріччю з Тимошенко, оскільки вона розглядається зараз як найбільш впливовий опозиційний політик», - резюмував аналітик.