ua en ru

США отримали докази застосування зарину в Сирії, - Держсекретар

США отримали докази застосування зарину в Сирії. Про це Держсекретар США Джон Керрі заявив в ефірі CNN.

США отримали докази застосування зарину в Сирії. Про це Держсекретар США Джон Керрі заявив в ефірі CNN.

"Кров і зразки волосся, які приходять до нас через відповідний ланцюжок поставок зі сходу від Дамаска дали позитивний результат на маркери зарину", - сказав Керрі.

Також за його словами, докази, які були зібрані експертами ООН в Сирії "зміцнюють заклик Президента США до військових дій".

Повідомлення про те, що сирійські війська вчинили хімічну атаку викликали обурення міжнародної спільноти, а США наполягають на проведенні військової операції в Сирії. За даними розвідки США, в результаті хімічної атаки в передмісті Дамаска 21 серпня 2013 р. загинули 1429 осіб, у тому числі 426 дітей.

Сьогодні стало відомо, що французька розвідка встановила обсяги хімічної зброї в Сирії. Згідно з даними доповіді, яку подали до уряду, Сирія володіє одним з найбільших світових запасів хімзброї, що складається зокрема з кількох сотень тонн іприту, десятка тонн VX, а також кількох сотень тонн зарину.

Офіційний Дамаск звинувачує у використанні хімічної зброї повстанців. У Сирії побували інспектори ООН, метою яких було розслідування цієї НП.

Наполягає на необхідності вторгнення до Сирії також Франція, проте вона не буде починати військову операцію проти сирійського уряду самостійно. Париж очікує рішення США з цього питання.

Парламент Великобританії відповів відмовою прем'єр-міністру Девіду Камерону, який наполягав на початку операції проти Сирії.

29 серпня генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав американського Президента не починати військової операції в Сирії, поки там перебувають експерти міжнародної операції з хімічної зброї. Вчора команда експертів ООН завершила роботу.

Самоусунувся також Північно-Атлантичний Альянс. Його генсек сказав, що країни-члени блоку можуть самостійно ухвалювати рішення з цього питання, але НАТО брати участь в операції проти Сирії не буде.

Сьогодні застеріг від удару по Сирії і Папа Римський Франциск. Він закликав до політичного врегулювання конфлікту. За словами Папи Римського, він з болем у серці спостерігає за подіями в Сирії. Можливий розвиток ситуації заподіює йому страждання.

"Війна породжує війну, насильство породжує насильство", - сказав понтифік.

Він також засудив застосування хімічної зброї та закликав 1,2 млрд католиків 7 вересня молитися за мир у Сирії і сказав, що проведе спеціальну службу у Ватикані з цього приводу.