ua en ru

США скасували більшість санкцій відносно Лівії

Адміністрація США ухвалила рішення полегшити режим економічних санкцій відносно післявоєнної Лівії, повідомляє Reuters. Велика частина обмежувальних заходів була накладена на країну в той момент, коли повалений Муаммар Каддафі приступив до придушення народних хвилювань за допомогою армії.
"Після тривалих консультацій з новим лівійським урядом, США погодилися відкликати більшість санкцій, що раніше застосовувалися відносно африканської держави. Цей жест - рука допомоги, яку ми протягуємо лівійському народу", - йдеться в заяві Білого Дому.
Зокрема, США розблокували активи центрального банку, які до погіршення відносин зі старим режимом перебували на території Америки або під управлінням американських фінансових організацій. Крім того, новому уряду передані кошти з рахунків Каддафі і його наближених. Повідомляється, що приблизний обсяг знову доступних активів становить 30 млрд дол.
Раніше на аналогічні заходи щодо Лівії пішла Рада Безпеки ООН. Незважаючи на рішення, грошові кошти у розмірі 150 млрд дол. уряду ще не доступні.
Нагадаємо, в листопаді 2011 р. в Лівії закінчилася громадянська війна, що тривала 7 місяців і завершилася поваленням режиму колишнього лідера країни Муаммара Каддафі. Полковник, який правив країною 24 роки, був убитий 20 жовтня 2011 р. в своєму рідному м. Сірт, який залишався останнім оплотом вірних йому сил. Обставини смерті 69-літнього Каддафі поки достеменно не відомі.