ua en ru

США хочуть переконати ЄС в необхідності стимулювання зростання

Міністр фінансів США Джейкоб Лью сказав, що він наполягатиме на необхідності стимулювання зростання в Європі на зустрічі зі своїми колегам по G20, посилаючись на економіку США як на приклад успішного відновлення.

Міністр фінансів США Джейкоб Лью (на фото) сказав, що він наполягатиме на необхідності стимулювання зростання в Європі на зустрічі зі своїми колегам по G20, посилаючись на економіку США як на приклад успішного відновлення. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

"Європі необхідно розглянути можливості, які дозволять знов добитися зростання, - сказав Лью. - Світ потребує зростаючої Європи".

Він прибуде до Москви сьогодні на дводенну зустріч "Великої двадцятки". Окрім цього, він відвідає 21 липня Афіни для зустрічі з прем'єр-міністром Греції Антонісом Самарасом і міністром фінансів Яннісом Стурнарасом.

Читайте також: ФРС США почне згортати QЕ3 в 2013 р., але діятиме ситуативно

Це буде вже друга поїздка Лью в США після вступу на посаду голови Мінфіну США в лютому. Він вважає, що фіскальна політика США стала "вирішальним" чинником у відновленні економіки країни, а дії Федеральної резервної системи були "ефективними".

Минулого місяця Світовий банк скоротив прогноз для економіки єврозони, очікується скорочення на 0,6% в поточному році. При цьому економіка США в 2013 р. виросте на 2%.

"Якщо ви подивитеся на Европу, то 2% знаходиться далеко за межами їх очікувань, - відзначив Лью. - В США нам ще багато що належить зробити, але я думаю, що ми досягли того стану, коли США можна використовувати як приклад".

Читайте також: Fitch знизив довгостроковий борговий рейтинг EFSF

Економіка єврозони зараз переживає не кращі часи. Скорочується експорт, росте інфляція, а ситуація з безробіттям продовжує залишатися дуже складною. Єврозона намагається вийти з щонайдовшої рецесії з часів введення єдиної валюти в 1999 р. Економісти чекають застою економіки в II кварталі. При цьому ВВП, як очікується, виросте на 0,1% в III кварталі і ростиме на 0,2% в подальші два квартали, свідчать дані опитів, а безробіття виросте до рекордного рівня в 12,4% цього року.

Проте темпи зростання споживчих цін поки залишаються нижчими за цільовий рівень ЄЦБ в 2%, що дає можливість подальшого стимулювання економіки. Примітно, що Міжнародний валютний фонд закликав ЄЦБ скоротити ключові ставки і використовувати інші інструменти для стимулювання кредитування.