ua en ru

США готові добувати в Україні сланцевий газ за умови отримання права власності на басейн, - Держінвестицій

США готові добувати в Україні сланцевий газ за умови отримання права власності на басейн. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив директор департаменту закордонних інвестицій та міжнародного співробітництва Агентства з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестицій) Ігор Жовква, коментуючи проведення road show-національних проектів.

"З американськими енергетичними компаніями починаючи з червня 2011 р. ми зустрічалися не в перший раз, тому наш візит став продовженням діалогу. Зустрічі проходили на рівні президентів і віце-президентів Vanco, Halliburton, Shevron, Exxon Mobile. Основні теми - LNG і сланцевий газ.
Але сланцевий газ їм набагато цікавіший. Якщо в Польщі підтвердяться запаси, це буде означати, що вони підтвердяться і в Західній Україні, тому що у нас один басейн", - сказав Жовква і додав, що якщо запаси підтвердяться, "вони готові заходити на ринок, але тільки якщо ми їм віддамо цей басейн. Американці хочуть розуміти, наскільки вони володіють ресурсом. Ми їм пояснили, що сланцевий газ поки не є національним проектом, ми цим не займалися як Агентство, є Міністерство енергетики та вугільної промисловості. З нами була представник міністерства (радник міністра) у трьох містах з чотирьох, вона теж доповідала".
У той же час, відповідаючи на питання щодо включення до нацпроектів сланцевого газу, Жовква зазначив: "Думаємо. І з міністерством з цього приводу спілкуємося, міністерство готове. У нас в будь-якому випадку йде зв'язка: ми - міністерство - "Нафтогаз". Ми навіть на всі переговори їздимо втрьох, окремо не можна ніяк".