ua en ru

США допускають дії у відповідь на висновки про смерть Литвиненка

США допускають дії у відповідь на висновки про смерть Литвиненка Фото: Джош Ернест

Білий дім назвав "переконливі" докази, зібрані для британського розслідування смерті Литвиненка

США допускають дії у відповідь на публікацію доповіді про смерть екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка. Про це на брифінгу заявив прес-секретар Білого дому Джош Ернест, передає "Голос Америки".

Білий дім назвав "переконливі" докази, зібрані для британського розслідування смерті Литвиненка, хоча доповідь ще не був ретельно вивчений".

За словами Ернеста, адміністрація не буде оголошувати про будь-які дії в якості прямої реакції на висновки доповіді, але додав: "Я, звичайно, не виключаю будь-які відповідні кроки в майбутнє".

Прес-секретар також зазначив, що "доповідь також вказує на шлях, по якому політична обстановка, існуюча в даний час всередині Росії, поширюється за межі Росії".

Коментуючи внутрішню ситуацію в Росії, Ернест підкреслив, що критики і політичні опоненти російської влади часто піддаються погрозам.

"Ця готовність ігнорувати основні зобов'язання, що стосуються прав людини, свободи слова і можливості говорити і поширювати свої погляди, навіть якщо вони критичні щодо уряду, вже давно викликають у нас стурбованість внутрішнім становищем речей в Росії. Я думаю, що саме це розслідування нагадує про те, чому це джерело такого серйозного занепокоєння, не тільки тут, в Сполучених Штатах, але і в багатьох інших країн по всьому світу", - додав він.

Нагадаємо, Королівський суд Лондона заявив, що вбивство екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка можливо було схвалено президентом Росії Володимиром Путіним.

Після оприлюднення висновків судді Роберта Оуена стало відомо, що Великобританія розгляне нові заходи по відношенню до Росії.

У свою чергу Міністерство закордонних справ Росії вважає доповідь "політизованим".