ua en ru

Спецслужби США прослуховували 38 зарубіжних дипмісій, які працювали в Нью-Йорку і Вашингтоні

Агентство національної безпеки США прослуховувало щонайменше 38 дипломатичних місій, що працювали в Нью-Йорку і Вашингтоні. У списку значаться посольства Франції, Італії, Греції, Туреччини, Мексики, Південної Кореї, Японії, пише британська газета The Guardian з посиланням на документи, надані колишнім співробітником ЦРУ і АНБ Едвардом Сноуденом.

Силовики підключилися до комунікаційних кабелів, телефонних ліній в будівлях дипмісій.

Тижнем раніше британські ЗМІ виступили з ще однією викривальною новиною. Сноуден надав документи, згідно з якими Центр урядового зв'язку Великобританії таємно вів збір даних в Німеччині: англійці підключилися до німецьких інтернет-вузлів скловолоконного кабелю ТАТ-14.

У своїй роботі "цифрові шпигуни" використовували програму інтернет-стеження Tempora, яка систематично зчитувала дані цифрових телекомунікаційних мереж Німеччини. Журналісти не виключають, що англійцям надали сприяння у стеженні два великих оператори телефонного зв'язку, імовірно Vodafone і British Telecommunications (BT).

Відразу після публікації міністр юстиції Німеччини Сабіна Лойтхойсер-Шнарренбергер направила своєму британському колезі Крісу Грейлінг та міністру внутрішніх справ Терезі Мей листи, що виражають стурбованість інформацією про прослуховування німецьких громадян у рамках програми Temporа. Політик вимагала пояснень. Канцлер Німеччини Ангела Меркель також висловила своє невдоволення. Офіційних вибачень з боку Лондона не надходило.

За останніми даними, Сноуден з 23 червня перебуває в аеропорту Шереметьєво. Раніше повідомлялося, що американець може вилетіти в Еквадор, де розраховує на отримання політичного притулку, проте влада США анулювала паспорт Сноудена, а влада Еквадору передумала оформляти тимчасові транзитні документи. На батьківщині американцеві загрожує до 30 років в'язниці за державну зраду.