ua en ru

Спецслужби Словенії та опозиція протестують проти планів BMW подарувати уряду країни 100 нових автомобілів

Словенська опозиція і спецпідрозділ з боротьби з корупцією висловили протест проти планів німецького автоконцерну Bayerische Motoren Werke AG (BMW) надати членам уряду країни 100 нових автомобілів у безоплатне користування терміном на 5 років. Планується, що після закінчення зазначеного терміну чиновникам доведеться повернути автомобілі концерну або ж викупити їх. На думку Любляни, "безкоштовні" авто дозволять країні скоротити держвитрати і направити зекономлені кошти на будівництво сонячних електростанцій для забезпечення електрикою урядових будівель і шкіл, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Однак опозиція і спецпідрозділ з боротьби з корупцією не поділяють точку зору уряду. На думку спецслужб, в уряду не повинно бути спонсорів. Словенські профспілки також висловили сумніви в доцільності поставки сотні нових BMW чиновникам. Місцеві ЗМІ вже почали обговорювати плани уряду в контексті зростання корупції в країні.

Відносини автомобілебудівників і влади держав вже не перший раз викликають громадські суперечки. Найбільш широкого розголосу за останній час отримав скандал навколо німецького автоконцерну Daimler AG. У квітні 2010 р. Федеральний суд США зобов'язав компанію та її "дочок" виплатити державі в цілому 185 млн дол., з яких 93,6 млн дол. - це штраф і ще 91,4 млн дол. - компенсація за незаконно отриманий прибуток . Зокрема, в рамках закриття справи російська "дочка" Daimler - ЗАТ "ДаймлерКрайслер Автомобілі Рус", в 2007 р. перейменована в ЗАТ "Мерседес-Бенц Рус", - визнало себе винним у порушенні антикорупційного законодавства США і погодилася виплатити штраф у розмірі 27,26 млн дол.

Всього у справі про корупцію в Daimler фігурувало 200 випадків дачі хабарів представниками компанії в 22 державах в період з 1998 р. по 2008 р. на загальну суму 51 млн дол. У Туркменістані, наприклад, одному з керівників країни подарували броньований Mercedes S класу вартістю близько 300 тис. дол. У Хорватії таким же чином вдалося добитися контракту на постачання пожежних вантажівок, а в Росії метою хабара нібито було огорожа поставок машин від пильної уваги митних органів. У РФ корупційними схемами займалося ЗАТ "Мерседес-Бенц Рус", яке в 2000-2005 рр.. виплатило російським федеральним і регіональним чиновникам понад 3 млн євро в обмін на допомогу при укладанні контрактів з МВС, Федеральною службою охорони і іншими відомствами.